andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Can anyone help me fix WiFi connection on wlan0

Thu Mar 21, 2013 10:15 pm

Hi,

I am relatively new user with the pi.
I have just installed tightvncserver, after my next reboot I have been unable to connect wirelessly.
When I run the if config command I can only see eth0.
When I run lsusb I can see my wireless adaptor listed.

Can anyone offer some help?

Thanks
Andy

docwisdom
Posts: 4
Joined: Thu Mar 21, 2013 6:14 pm

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Thu Mar 21, 2013 10:17 pm

is wlan0 setup in /etc/network/interfaces ?

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Thu Mar 21, 2013 11:32 pm

Yes, that is set correctly and unchanged from prior to the reboot.

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Thu Mar 21, 2013 11:54 pm

The most important thing is to do "ifconfig -a".

Without the "-a", it only lists devices that are "up".
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Fri Mar 22, 2013 11:05 am

Is there some way I can undo the install of tightvncserver?
Could this install have have corrupted the WiFi dongle driver?

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Mon Mar 25, 2013 8:11 pm

Here is a snapshot of ifconfig with the -a.
I notice there is still no IP address....any clues?
Attachments
13642413528901.jpg
13642413528901.jpg (26.78 KiB) Viewed 637 times

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Mon Mar 25, 2013 8:21 pm

Well, you asked why it didn't show up in "ifconfig" and the answer is "because it wasn't 'UP'".

When you do "ifconfig -a", it is there.

Note, incidentally, that in the old days, "UP" and "has an IP address" were synonymous. Nowadays, however, I've noticed that it shows as "UP" even when it doesn't have an IP address. I treat this as an anomaly.
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Mon Mar 25, 2013 8:25 pm

OK...what else can I try?

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Mon Mar 25, 2013 8:30 pm

Lol...I need to re-title this post.....Can anyone help me fix WiFi connection on wlan0?

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Tue Mar 26, 2013 4:08 pm

Is there anyway I can check if I have a wifi connection to router?
ie not a IP Address allocation issue.

User avatar
mahjongg
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 9478
Joined: Sun Mar 11, 2012 12:19 am
Location: South Holland, The Netherlands

Re: wlan0 not listed when I do ifconfig

Tue Mar 26, 2013 4:10 pm

andrewstillie wrote:Lol...I need to re-title this post.....Can anyone help me fix WiFi connection on wlan0?
Because you ask nicely... ;)

andrewstillie
Posts: 54
Joined: Tue Sep 18, 2012 11:26 am

Re: Can anyone help me fix WiFi connection on wlan0

Tue Mar 26, 2013 4:47 pm

My apologies not missing my manners....Please and thank you added to all previous posts. ;)

jaylongley
Posts: 40
Joined: Mon Mar 11, 2013 6:27 pm

Re: Can anyone help me fix WiFi connection on wlan0

Tue Mar 26, 2013 8:27 pm

if your wireless is setup properly and your vnc is too, did you set your tightvncserver to start on boot?
http://www.InstantSupportSite.com/self-help/

Return to “Beginners”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests