davefi
Posts: 10
Joined: Fri Jan 27, 2017 9:26 pm

Purple "Noise"

Thu Aug 15, 2019 10:16 pm

Hi all, wonder if anyone can help. I've noticed that several of my cameras are exhibiting what I can only describe as purple noise, when in a dark environment. During day light hours they are fine, but soon as it becomes dark, they start to randomly flash purple (and sometimes red) noise. The attached image shows what I mean.

This is happening on an official 8MP PiCam, and a 5MP Zero Cam. Its happening on a Pi3B, and a Pi3A+

I'm using RPi Cam Web Interface to view, both Pi's are still on Stretch, 4.19.57-v7+

Any ideas what might be the cause?
Attachments
Capture.jpg
Capture.jpg (18.3 KiB) Viewed 263 times

User avatar
HermannSW
Posts: 1319
Joined: Fri Jul 22, 2016 9:09 pm
Location: Eberbach, Germany
Contact: Website Twitter YouTube

Re: Purple "Noise"

Fri Aug 16, 2019 2:47 pm

⇨https://stamm-wilbrandt.de/en/Raspberry_camera.html

https://github.com/Hermann-SW/Raspberry_v1_camera_global_external_shutter
https://gitlab.freedesktop.org/HermannSW/gst-template
https://github.com/Hermann-SW/fork-raspiraw
https://twitter.com/HermannSW

davefi
Posts: 10
Joined: Fri Jan 27, 2017 9:26 pm

Re: Purple "Noise"

Mon Aug 19, 2019 8:24 pm

Thanks HermannSW, I'll follow up on the other thread, but just for info, these are both normal cameras, not the NoIR models.

Edit: Oh I can't its locked!

@jamesh could the changes made that you mention in the thread above, also effect the standard camera? Its driving me nuts, as it keeps being detected as motion :(

ProDigit
Posts: 276
Joined: Tue Aug 30, 2011 1:24 am

Re: Purple "Noise"

Mon Aug 19, 2019 9:46 pm

Perhaps add a (infrared or UV) LED under the camera?
It appears to be too dark for the camera to record things.

Return to “Camera board”