Z0eff
Posts: 1
Joined: Fri Jul 12, 2019 8:03 pm

Aeotec Z-Stick not showing up in /dev/ (RBPi 4 Model B)

Fri Jul 12, 2019 9:08 pm

There's not even so much as a peep from the syslog either. Tried all 4 USB ports on the RBPi. From what I understand, it should show up as /dev/ttyACM0 or /dev/ttyACM1 if there's such a device already, but there's nothing. However, the LED does light up and does it's Yellow-Red-Blue routine which from what I'm reading is normal. It's getting power from the USB port at least.

I've plugged it into a windows machine to see if it's detected there, and it immediately gets assigned a COM port in the Device Manager, so it does seem to work. Plugging in a random USB memory stick into the Raspberry Pi 4 shows up immediately and makes syslog spit out information about it, so the USB ports are functional.

Does anybody have any idea what might be the issue here?

Here's a screenshot of the output of some commands while both the Aeotec Z-Stick and USB memory sticks are inserted:
USB_Devices_list_with_USBstorage_and_Z-Stick_plugged_in.png
USB_Devices_list_with_USBstorage_and_Z-Stick_plugged_in.png (138.3 KiB) Viewed 1125 times
Here is it showing up fine in Windows:
Z-Stick_showing_up_in_Windows.png
Z-Stick_showing_up_in_Windows.png (4.27 KiB) Viewed 1125 times

kendaop
Posts: 3
Joined: Sat Jul 13, 2019 5:08 pm

Re: Aeotec Z-Stick not showing up in /dev/ (RBPi 4 Model B)

Sat Jul 13, 2019 5:13 pm

I'm having this issue too. The Z-Stick works fine on my RPi3.

hosereh
Posts: 8
Joined: Mon Jan 22, 2018 2:12 pm

Re: Aeotec Z-Stick not showing up in /dev/ (RBPi 4 Model B)

Tue Jul 30, 2019 1:56 pm

I had the same issue - until I plugged the stick into the USB ports directly next to the ethernet jack.

jamesh
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 25368
Joined: Sat Jul 30, 2011 7:41 pm

Re: Aeotec Z-Stick not showing up in /dev/ (RBPi 4 Model B)

Tue Jul 30, 2019 2:19 pm

Please read this issue for details on this non-compliant device.

https://github.com/raspberrypi/linux/issues/3027
Principal Software Engineer at Raspberry Pi (Trading) Ltd.
Contrary to popular belief, humorous signatures are allowed. Here's an example...
“I own the world’s worst thesaurus. Not only is it awful, it’s awful."

mattiasPie
Posts: 1
Joined: Sun Aug 25, 2019 8:00 pm

Re: Aeotec Z-Stick not showing up in /dev/ (RBPi 4 Model B)

Sun Aug 25, 2019 8:04 pm

Hi

I have the exact same problem. However mine was working for a week until I rebooted my PI yesterday and I have been unable to get it working since.
Strange that it was working for a while and then stoped.
As a workaround I have ordered a USB hub from Amazon with 5-7 days shipping.

Return to “Troubleshooting”