theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Thu May 28, 2015 12:34 pm

I've tried to take a picture using them and I am very sure I locked them properly, and it didnt work. I've also tried to be looking over some other fourms where someone found a solution by uncommenting one of the options in raspi-blacklist.conf which I have on my cpi but has nothing in it. apparently the file isnt used anymore and its just the rpiconfig.txt used now. I also made sure I earthed myself. Any ideas?

User avatar
DougieLawson
Posts: 35353
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Thu May 28, 2015 12:45 pm

1. Check the ribbon cable (both ends) is it in the right way round
2. Check /boot/config.txt is the camera enabled
3. Check with vcgencmd get_camera (does Raspbian recognise the camera)
4. Check the small SUNNY connector
5. Ensure you have latest firmware/kernel with sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
6. Try raspistill -d





Edit: See Dave's note about updating Raspbian breaking the Astro-Pi code
Last edited by DougieLawson on Fri May 29, 2015 8:54 pm, edited 1 time in total.
Note: Having anything remotely humorous in your signature is completely banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

This is a doctor free zone.

theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Thu May 28, 2015 4:28 pm

For the pi noir either way I connect the camera it doesnt detect it, also the exposed (the bit with the metal bits you can see) was facing the ethernet socket and there was a red light on the pi noir.

User avatar
Davespice
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1662
Joined: Fri Oct 14, 2011 8:06 pm
Location: The Netherlands
Contact: Twitter

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Thu May 28, 2015 8:24 pm

This stuff is not specific to Astro Pi, five minutes on Google beforehand would have gone a long way ;)
So it sounds like you may have connected it backwards, which can result in a dead camera. Tin connectors should face away from the Ethernet port (on all versions of the Pi).

Please read this page for how to enable the camera:
https://www.raspberrypi.org/documentati ... /README.md
DougieLawson wrote:5. Ensure you have latest firmware/kernel with sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
We've found this causes an issue Dougie. At the moment the Astro Pi drivers and kernel modules are just delivered by extracting a tar file (it's a temporary measure that we'll fix) but if you update via apt in this way it actually downgrades the kernel and the Astro Pi stops working. So just be aware if you give this advice to anyone.

theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Fri May 29, 2015 7:45 pm

Oh, I did that command :/

theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Fri May 29, 2015 8:36 pm

Is one of the problems with upgrading distro = led board not functioning properly (stays on multicolored bit).

User avatar
Davespice
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1662
Joined: Fri Oct 14, 2011 8:06 pm
Location: The Netherlands
Contact: Twitter

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Fri May 29, 2015 10:29 pm

Correct. It will disable the LED matrix.

theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Sat May 30, 2015 8:43 am

It looks like I will have to download the original drivers and kernel modules. Do you have the tar file? I know how to install tar files using cd command.

Johnny5C
Posts: 82
Joined: Thu Apr 18, 2013 3:32 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Sat May 30, 2015 8:14 pm

Try this.

Code: Select all

wget https://www.raspberrypi.org/files/astro-pi/kinstall.tar.gz
sudo tar -C / -xvpf kinstall.tar.gz
sudo reboot

theirry
Posts: 42
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:08 pm

Re: Got The pi and pi noir cameras, not being detected

Sat Jun 13, 2015 9:53 am

sorry for the delayed reply but it said I cant specify more than one '-acdtrux' or '--test-label' option when I did the second command

Return to “Astro Pi”