RASPmke
Posts: 8
Joined: Sun Jun 15, 2014 12:32 pm
Location: Japan

[SOLVED] internet access Buffalo WLI-UC-GNM2

Sat Jun 21, 2014 8:40 am

I have a problem with accessing the internet using a WIFI dongle.
Dongle: Buffalo WLI-UC-GNM2

I tried to setup using the GUI from the desktop.

The scan finds my WIFI router.
I enter the password and click on add.
Now, it tries to access it but it doesn't seem to work. Never did I get an IP address.

The error message is: 4-Way Handshake failed - pre-shared key may be incorrect

If I look into /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf, I find several times a "network" entry and one of them contains a wrong password (psk key). I tried to fix it using nano, but it doesn't work.

Could this be the reason, or should I look for something else.

Thank you
Michael

Connection by wire is OK.
Last edited by RASPmke on Sun Jun 22, 2014 6:32 am, edited 4 times in total.

User avatar
Cancelor
Posts: 779
Joined: Wed Aug 28, 2013 4:09 pm
Location: UK

Re: No internet access using WIFI dongle

Sat Jun 21, 2014 9:06 am

I dunno but in what way did nano not work. Did if fail to write to the file or is the password in the file now okay?
Can't find the thread you want? Try googling : YourSearchHere site:raspberrypi.org

RASPmke
Posts: 8
Joined: Sun Jun 15, 2014 12:32 pm
Location: Japan

Re: No internet access using WIFI dongle

Sat Jun 21, 2014 10:54 am

Sorry, misunderstanding.
nano itself worked flawlessly.

I wanted to say, I corrected the wrong password with nano and then checked again. I got the same error, even after rebooting.

User avatar
DougieLawson
Posts: 41316
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: No internet access using WIFI dongle

Sat Jun 21, 2014 9:45 pm

Please post the output from
uname -a
lsusb
cat /etc/network/interfaces
sudo cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf (with the password redacted)
Any language using left-hand whitespace for syntax is ridiculous

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
Fake doctors - are all on my foes list.

Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

RASPmke
Posts: 8
Joined: Sun Jun 15, 2014 12:32 pm
Location: Japan

Re: No internet access using WIFI dongle

Sat Jun 21, 2014 11:46 pm

Thank you for looking into it.
Regarding the password, in two cases, the second and third character is missing - see below.
The requested information follows.

----------
uname - a
Linux raspberrypi 3.12.22+ #691 PREEMPT Wed Jun 18 18:29:58 BST 2014 armv6l GNU/Linux

> lsusb

Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 8564:4000
Bus 001 Device 005: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 006: ID 0411:01ee BUFFALO INC. (formerly MelCo., Inc.) WLI-UC-GNM2 Wireless LAN Adapter [Ralink RT3070]

> cat /etc/network/interfaces

auto lo

iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
iface default inet dhcp

> sudo cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf (with the password redacted)

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="tu5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=CCMP
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=WPA
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}

network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="t83u5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
auth_alg=OPEN
}

User avatar
DougieLawson
Posts: 41316
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: No internet access using WIFI dongle

Sat Jun 21, 2014 11:55 pm

Try
sudo apt-get install rpi-update
sudo rpi-update
sudo reboot

If that doesn't fix it you should buy a new WiFi dongle that uses a well supported realtek or ralink chipset.
Any language using left-hand whitespace for syntax is ridiculous

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
Fake doctors - are all on my foes list.

Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

MrEngman
Posts: 4140
Joined: Fri Feb 03, 2012 2:17 pm
Location: Southampton, UK

Re: No internet access using WIFI dongle

Sun Jun 22, 2014 12:16 am

I would suggest you edit your /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf and set it to

Code: Select all

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
	ssid="network-name"
	psk="network-password"
}
wpa_supplicant will sort out all the remaining entries such as pairwise, group etc. itself.

If you are using command

Code: Select all

wpa_passphrase essid passphrase
to generate the psk try using the plain text phrase instead. Searching the internet using the error message you've been getting has suggested there may be a problem with command wpa_passphrase.


MrEngman
Simplicity is a prerequisite for reliability. Edsger W. Dijkstra

Please post ALL technical questions on the forum. Please Do Not send private messages.

RASPmke
Posts: 8
Joined: Sun Jun 15, 2014 12:32 pm
Location: Japan

Re: No internet access using WIFI dongle

Sun Jun 22, 2014 2:03 am

> Searching the internet using the error message you've been getting has suggested there may be a problem with command wpa_passphrase.

Yes, and it seems that this happens already since more than 10 years.
Nevertheless, I found the solution (I am writing this now using the WIFI dongle).

In
"network={
ssid="BUFFALO-4C10A3"
psk="tu5++++++++"
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=TKIP
group=TKIP WEP104 WEP40
auth_alg=OPEN
}"

I first corrected the wrong password and then I changed
"proto=RSN"
to
"proto=WPA RSN"
as indicated in
https://forums.freebsd.org/viewtopic.php?&t=37031

So, whom should I contact to tell about this problem and its solution?
And thank you to you guys for taking your time with other people's problems.

Michael

Return to “Troubleshooting”