belimawr
Posts: 3
Joined: Mon Aug 12, 2013 11:15 am

Camera Board not working after rpi-upgrade

Tue Nov 19, 2013 9:27 am

Hi, yesterday night I tried to install uv4l (following http://www.linux-projects.org/modules/s ... e&artid=14), all installation worked well, but it wasn't working, so I ran "rpi-update" the update worked well, but now the camera does not work at all, not even with raspistill.

The error I'm getting now is that:

Code: Select all

[email protected] /tmp 
$ raspistill -o test.jpeg
mmal: mmal_vc_component_enable: failed to enable component: ENOSPC
mmal: camera component couldn't be enabled
mmal: main: Failed to create camera component
mmal: Failed to run camera app. Please check for firmware updates

[email protected] /tmp 
$ 
Is it possible to execute a downgrade of the firmware? I noticed that the script created a some backup files, but there was so many output I couldn't see all the backup files.

jamesh
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 21126
Joined: Sat Jul 30, 2011 7:41 pm

Re: Camera Board not working after rpi-upgrade

Tue Nov 19, 2013 10:34 am

I think this is this bug - Dom going to be looking at it.

https://github.com/raspberrypi/linux/issues/435
Principal Software Engineer at Raspberry Pi (Trading) Ltd.
Contrary to popular belief, humorous signatures are allowed. Here's an example...
"My grief counseller just died, luckily, he was so good, I didn't care."

belimawr
Posts: 3
Joined: Mon Aug 12, 2013 11:15 am

Re: Camera Board not working after rpi-upgrade

Tue Nov 19, 2013 12:20 pm

Thanks a lot! That is exactly my problem!

What is the best option to me to do a downgrade of the Kernel, so I can get the w1_gpio and the camera working (I'm using both at the same time)?

I searched for "linux-image" on the repositories, but none is installed, so using apt-get might not be the best option to downgrade the kernel.

I'm using raspibian.

User avatar
KLL
Posts: 1453
Joined: Wed Jan 09, 2013 3:05 pm
Location: thailand
Contact: Website

Re: Camera Board not working after rpi-upgrade

Sun Dec 15, 2013 11:47 am

last night and today i do new setup ( berryboot, raspbian, update, upgrade, )
and the camera works.
but after i do the rpi-update get error for camera:
http://kll.engineering-news.org/kllfusi ... update.jpg
and even the PUTTY SSH is broken?

any tip what i can check?
was there a recent change?

now i tested
other SD card, mini NOOBS, new setup
download install raspbian ( 30min / similar to berryboot )
desktop, SSH, camera enable, reboot
camera ok, update, camera ok, upgrade, same camera error! reboot: camera NO error
( there is a difference in the upgrade with berryboot and noobs,
in berryboot the boothack is hold back! with upgrade, but not with rpi-update!
changed: ARM/GPU split is now defined in /boot/config.txt using the gpu_mem option! )
rpi-update, reboot, camera and SSH OK!

seems that the newest raspbian makes berryboot incompatible?

User avatar
Labi
Posts: 2
Joined: Fri Aug 03, 2012 7:31 pm
Location: Germany

Re: Camera Board not working after rpi-upgrade

Sun Dec 15, 2013 6:52 pm

I also have a problem since the last Raspian upgrade I made on Dec. 14th:
My former very stable script calling raspistill in a loop now produces black pictures after a while. After one to two hours the whole Pi crashes. So after reboot a can take several pictures from the comand line and then I get the black pictures.
After reading your thread here I'm can stop trying to set other option now and can wait for a patch.

rthreet
Posts: 1
Joined: Wed Feb 19, 2014 10:03 pm

Re: Camera Board not working after rpi-upgrade

Wed Feb 19, 2014 10:20 pm

Has this been resolved? Ever since raspi-upgrade, the camera LED stays red and no pics are taken.

Return to “Camera board”