pidloop
Posts: 1
Joined: Fri Jul 12, 2019 7:41 pm

vcgencmd display_power not working in buster

Fri Jul 12, 2019 7:49 pm

Hello!

On my rpi 3 running Stretch I could turn my hdmi power off and on using vcgencmd display_power 0/1. On my new rpi 4 running Buster, with the same display, this no longer works. Whether I give 0 or 1 the display stays on and the command always reports display_power=1.

Thanks for any ways to fix this or an alternate means to control display power.

Thanks.

User avatar
sapnho
Posts: 209
Joined: Sun Sep 14, 2014 3:49 pm
Location: Frankfurt am Main
Contact: Website

Re: vcgencmd display_power not working in buster

Sat Jul 20, 2019 9:05 am

Yep, same issue here. Buster works fine on the Pi 3 but on the Pi4 the command doesn't work.
www.TheDigitalPictureFrame.com
Build a really great digital picture frame with the Raspberry Pi.
With lots of great tips from this forum.

User avatar
Iri-dium
Posts: 35
Joined: Wed Mar 27, 2019 11:25 am

Re: vcgencmd display_power not working in buster

Sat Jul 20, 2019 9:14 am

Code: Select all

tvservice -o
might work

User avatar
sapnho
Posts: 209
Joined: Sun Sep 14, 2014 3:49 pm
Location: Frankfurt am Main
Contact: Website

Re: vcgencmd display_power not working in buster

Sat Jul 20, 2019 10:47 am

Yes, that works and

Code: Select all

 /opt/vc/bin/tvservice -p; sudo /bin/chvt 6; sudo /bin/chvt 7
to turn it back on.

But I used vcgencmd in many areas and it would be nice to have it back. :?
www.TheDigitalPictureFrame.com
Build a really great digital picture frame with the Raspberry Pi.
With lots of great tips from this forum.

cfreybergu
Posts: 10
Joined: Sat Jan 05, 2019 8:43 pm

Re: vcgencmd display_power not working in buster

Wed Sep 18, 2019 1:34 am

As of noon 18 Sept 2019 NZST, this problem appears to have been fixed by the latest firmware/kernel version ( ?? 4.19.73-v71+#1266 SMP ??) :D

vcgencmd version

returned

Sep 17 2019 21:10:29
Copyright (c) 2012 Broadcom
version 549267a4b69d1c83ccc9cce7f60773831609f208 (clean) (release) (start)

At the time I installed it, that firmware/kernel package was unavailable through apt-get update, but I guess that situation will change fairly soon.
Chris F

User avatar
sapnho
Posts: 209
Joined: Sun Sep 14, 2014 3:49 pm
Location: Frankfurt am Main
Contact: Website

Re: vcgencmd display_power not working in buster

Thu Sep 19, 2019 2:06 pm

Excellent news for all digital picture frame fans! :D
www.TheDigitalPictureFrame.com
Build a really great digital picture frame with the Raspberry Pi.
With lots of great tips from this forum.

Return to “Raspbian”