Page 1 of 1

rpiboot not working anymore

Posted: Thu May 30, 2019 4:11 am
by antoinebore
Hi,

I have a problem for flashing my raspberry PI compute modules. I'm using the CMIO board V3.0.

When I start rpiboot with my CM3+, so boot is running correctly:
Waiting for BCM2835/6/7
Sending bootcode.bin
Successful read 4 bytes
Waiting for BCM2835/6/7
Second stage boot server
File read: start.elf
second stage boot server done

But nothing happens after and I can't write/read the file system. My computer doesn't seem to recognize the emmc anymore...

Furthermore, the pi doesn't boot anymore.

Is there a way to know if the module is broken or not ? The CMIO board shouldn't be the problem since other modules work with it.

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Thu May 30, 2019 7:30 am
by gsh
If you're not already, try running the rpiboot on a Raspberry Pi rather than on a Windows machine, which can often fail to recognise mass storage devices that aren't properly formatted...

Then have a look at the output from dmesg, lsusb, lsblk and blkid

Gordon

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 3:43 am
by antoinebore
gsh wrote:
Thu May 30, 2019 7:30 am
If you're not already, try running the rpiboot on a Raspberry Pi rather than on a Windows machine, which can often fail to recognise mass storage devices that aren't properly formatted...

Then have a look at the output from dmesg, lsusb, lsblk and blkid

Gordon
But I can't access anymore to the Raspberry Pi. I think It's either corrupted or broken.

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 5:13 am
by gsh
Do you not have another Raspberry Pi (not a compute module) that you can run rpiboot on?

Either that or dual boot the PC into linux (debian or ubuntu are likely to be easiest) and try it on there...

Gordon

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 8:48 am
by antoinebore
Yes, it works with another raspberry pi.

I first thought the CM3+ was broken but I don't understand why I would have the log in my first message if it was really broken.

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 9:09 am
by gsh
So after re-flashing using the Raspberry Pi to run rpiboot, does it now work again on the Windows one?

It wouldn't surprise me to find that Windows is ignoring the disk if the flash drive contains a block that it doesn't understand...

Gordon

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 9:19 am
by antoinebore
I have tried to run rpiboot on an ubuntu VM. Here is the result:

Waiting for BCM2835/6/7
Sending bootcode.bin
Successful read 4 bytes
Waiting for BCM2835/6/7
Sending bootcode.bin
Failed control transfer (-4,24)
Failed to write correct length, returned -4

Waiting for BCM2835/6/7
Second stage boot server
File read: start.elf
second stage boot server done

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 9:23 am
by gsh
OK, so it looks like it worked anyway even with the error code... It's possibly a new version of libusb which has a different effect.

Re: rpiboot not working anymore

Posted: Fri May 31, 2019 9:26 am
by antoinebore
Ok.

I'll need to install a dual boot to try to flash it because once you run rpiboot on Linux, the USB go back on windows where the image isn't recognized.