pmk
Posts: 21
Joined: Wed Jun 20, 2012 5:27 pm

Getting OWFS running on RPi

Sat Jun 23, 2012 6:51 pm

Not sure if this is the right place to post this ....... I am a complete novice !!

I have been trying to get OWFS to run on the RPi but not getting very far. I want to use OWFS via a USB 1-wire convertor to read temperatures etc.

Has anybody done this or know if it is even possible ?

I think I will need to build it for the RPi, found this but not sure where to start ....

Install debian
Did not configure mail
apt-get install g++ make python python-dev ssh autoconf swig
apt-get install kernel-headers-x.x.xx (in my case 2.4.27-2-386)
mkdir build
cd build
wget http://internap.dl.sourceforge.net/sour ... 5.2.tar.gz
tar -zxvf fuse-2.5.2.tar.gz
cd fuse-2.5.2
./configure
make
su -c "make install"
cd ../
wget http://superb.dl.sourceforge.net/source ... 2p3.tar.gz
tar -zxvf owfs-2.2p3.tar.gz
cd owfs-2.2p3
./configure
make && su -c "make install"


Can someone please help me or at least point me in the right direction.

Ta, Paul

toa
Posts: 4
Joined: Sat Jun 02, 2012 6:38 pm

Re: Getting OWFS running on RPi

Mon Jun 25, 2012 5:37 am

Hi,

Check my topic from Automation, sensing and robotics forum:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... =37&t=7713

Br,
ToA

mazzse
Posts: 6
Joined: Wed Oct 31, 2012 11:37 am

Re: Getting OWFS running on RPi

Wed Oct 31, 2012 5:20 pm

Hi,

I have som trouble of getting OWFS installed om my rasperberry pi with the debian image,
two mounths ago I installed the same owfs on my other debianserver, with no problems.

My final goal is to run a it with owfs and rrd so I can in my fathers summerhouse capture the temperature and send it to my debian server at home, and present it with my other ds18b20.

My troble is that I cant manage to do the owfs install complete.
It says that 'owpython is DISABLED' and I cant find it in /opt/owfs.

Can someone help?
pls.

mazzse
Posts: 6
Joined: Wed Oct 31, 2012 11:37 am

Re: Getting OWFS running on RPi

Sat Nov 10, 2012 12:57 pm

I fixed it my self.
solved.

mazzse
Posts: 6
Joined: Wed Oct 31, 2012 11:37 am

Re: Getting OWFS running on RPi

Tue Nov 13, 2012 3:54 pm

It turned out that the owfs was installed (it looks to me) correctly.
But it was defined to other path than in fullversion debian 6.0.

This worked for me:
/usr/bin/owfs -u --allow_other /mnt/1wire/

Instead of, as in the how-to:
/opt/owfs/bin -u --allow_other /mnt/1wire/

For me, it works just fine now... :D

Good luck out there!

/mazzse

Return to “Beginners”