ben1002
Posts: 2
Joined: Sat Jun 09, 2012 10:56 am

Raspberry Pi hdmi_drive=2 Loss of Picture Quality

Sat Jun 09, 2012 10:58 am

Ok, so I started to use my new Pi, it had no audio, after doing a bit of research I found I needed
hdmi_drive=2 in config.txt

and the modprobe snd_bcm**** in a startup file,

Well, I now have sound working, however since I have added hdmi_drive=2 I have noticed a massive loss in picture quality over HDMI, it now looks worse than VGA quality.

Any ideas?

Thanks
Ben

User avatar
brightspirit
Posts: 19
Joined: Thu Jun 07, 2012 9:48 pm
Location: Manchester, UK

Re: Raspberry Pi hdmi_drive=2 Loss of Picture Quality

Sat Jun 09, 2012 11:50 am

Have you set your hdmi_mode ?

ben1002
Posts: 2
Joined: Sat Jun 09, 2012 10:56 am

Re: Raspberry Pi hdmi_drive=2 Loss of Picture Quality

Sat Jun 09, 2012 12:35 pm

I run tvservice –d <file> but I get an error

Very incompatible VCHIQ Library, Can not receive driver version.
Failed to initialize VCHI

So I can not find out which one from here
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... =26&t=5851

That I need

dom
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 5537
Joined: Wed Aug 17, 2011 7:41 pm
Location: Cambridge

Re: Raspberry Pi hdmi_drive=2 Loss of Picture Quality

Sat Jun 09, 2012 3:24 pm

Try Hexxeh's firmware updater tool.

semtex
Posts: 63
Joined: Sat Mar 03, 2012 4:54 am

Re: Raspberry Pi hdmi_drive=2 Loss of Picture Quality

Sun Jan 27, 2013 9:50 am

I also have the exact same problem.... on 3 different TVs! They are all 19" and are made by Dynex or Insignia.

The display is normally excellent but there is no HDMI audio.

When I set hdmi_drive=2 then I get audio but the picture quality is poor ... looks like the display is being overdriven.

Sound from all other HDMI devices work perfectly with these TVs... it's just the RasPi that gives the problem.

Any advice is appreciated.

Regards

Return to “Beginners”