Page 10 of 10

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Tue Feb 23, 2016 8:14 pm
by sasadangelo
Hi left the connection opened for 2 hours and it never dropped.
I do not know what to think. Probably problem is solved.
However, thank you for support I appreciate it a lot.

OSMC - problem with TL-WN725N V2

Posted: Wed Mar 02, 2016 12:51 pm
by kbordzan
Hi @MrEngman,

I have same situation as @sasadangelo, but in my case something is not working as you have described and sasadangelo confirmed.

RPi 2 with OSMC. Connected wired to router. WiFi dongle connected, adapter enabled, but network is disconneting.

First step:
use command:

Code: Select all

sudo rm /etc/modprobe.d/8188eu.conf
rm: cannot remove '/etc/modprobe.d/8188eu.conf': No such file or directory
lsmod command:
r8188eu is on the list.

What I'm missing or doing wrong? Is my version of OSMC different then one which sasadangelo was using?

Re: OSMC - problem with TL-WN725N V2

Posted: Wed Mar 02, 2016 5:01 pm
by MrEngman
kbordzan wrote:Hi @MrEngman,

I have same situation as @sasadangelo, but in my case something is not working as you have described and sasadangelo confirmed.

RPi 2 with OSMC. Connected wired to router. WiFi dongle connected, adapter enabled, but network is disconneting.

First step:
use command:

Code: Select all

sudo rm /etc/modprobe.d/8188eu.conf
rm: cannot remove '/etc/modprobe.d/8188eu.conf': No such file or directory
lsmod command:
r8188eu is on the list.

What I'm missing or doing wrong? Is my version of OSMC different then one which sasadangelo was using?
Did you try what I suggested here viewtopic.php?p=911672#p911672.



MrEngman

Re: OSMC - problem with TL-WN725N V2

Posted: Thu Mar 03, 2016 11:41 am
by kbordzan
MrEngman wrote: Did you try what I suggested here viewtopic.php?p=911672#p911672.
MrEngman
Honestly saying no, as I have stuck with step one :( and wasn't not sure how to proceed to not brake anything.
Sorry, I'm not experienced with Linux.
I will try and let you know.

EDIT: One additional comment, as I wasn't aware that OSMC is responsible also for RPi updates, few days ago I have done manuall RPi update to Linux 4.1.18-v7+ #845, #848 and have used procedure from topic: viewtopic.php?f=28&t=62371 and everything was fine with WiFi dongle (diode was on all the time and connection was stable).

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Thu Mar 03, 2016 10:48 pm
by kbordzan
I have decided to install OSMC once again. Have found new version and dongle is working, but no SSH :(
Really strange.

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Fri Apr 01, 2016 2:47 pm
by undertakerPi
Tried the step by step instruction to cross compile 8188eu driver for custom kernel.

https://github.com/daber/rtl8188eu/blob ... README.txt

Code: Select all

How to cross compile rtl8188eu driver
0. create and enter GIT folder 
1. Clone this repository.
	git clone --depth 1 https://github.com/daber/rtl8188eu.git
2. Clone raspbery pi kernel source
	git clone --depth 1 https://github.com/raspberrypi/linux.git
3. Clone build tools
	git clone --depth 1 https://github.com/raspberrypi/tools.git
4. Clone build firmware
	git clone --depth 1 https://github.com/raspberrypi/firmware.git
5. go to GIT/rtl8188eu folder. Then into rtl8188 folder copy /proc/config.gz file from your raspberry PI (use ethernet and SCP or copy proc/config.gz to sdcard and use card reader to copy to PC)
6. On RPi execute command uname -r, then on PC open config.mk file in text editor and modify variable KVER with the value retured by uname command.
7. in rtl8188eu folder run [b]"make"[/b] command; if some question about new modules appear answer "M"
8. Copy out dir back to RPi
9. On RPI enter out folder then sudo ./install.sh. -after that dongle should be now visible in ifconfig
10. Configure your wifi ( easiest way startx wpa_gui)

Code: Select all

[email protected]:~ $ uname -r
4.1.20+
Get the following error when running make step 7:

Code: Select all

/home/<USER>/DevelopRPI/rtl8188eu/os_dep/rtw_android.c: In function ‘rtw_android_cmdstr_to_num’:
/home/<USER>/DevelopRPI/rtl8188eu/os_dep/rtw_android.c:83:3: error: implicit declaration of function ‘strnicmp’ [-Werror=implicit-function-declaration]
   if (0 == strnicmp(cmdstr , android_wifi_cmd_str[cmd_num],
   ^
cc1: some warnings being treated as errors
make[2]: *** [/home/<USER>/DevelopRPI/DevelopKernelRPi/rtl8188eu/os_dep/rtw_android.o] Fehler 1
make[1]: *** [_module_/<USER>/DevelopRPI/rtl8188eu] Fehler 2
make[1]: Verzeichnis »/home/<USER>/DevelopRPI/linux« wird verlassen
make: *** [modules] Fehler 2
When adding

Code: Select all

EXTRA_CFLAGS += -w
make comes to an end, but the 8188eu does not work.
dmesg on raspberrypi output ->

Code: Select all

[   10.471245] 8188eu: Unknown symbol strnicmp (err 0)

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Sat Apr 02, 2016 11:37 am
by DougieLawson
You can save yourself a lot of pain and make it easier with rpi-source to get the kernel source and the build tools. It will work of your current uname -r value to get the source that matches your kernel.

https://github.com/notro/rpi-source

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Mon Apr 04, 2016 8:05 pm
by undertakerPi
Thank you for your reply. Anyway that is not the cross-compile way. :/ Any other suggestions?

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Mon Apr 04, 2016 8:24 pm
by DougieLawson
undertakerPi wrote:Thank you for your reply. Anyway that is not the cross-compile way. :/ Any other suggestions?
Get a RPi3B and quit using cross compilation.

Re: OSMC - problem with TL-WN725N V2

Posted: Thu Apr 07, 2016 6:18 pm
by kbordzan
MrEngman wrote:
kbordzan wrote:Hi @MrEngman,

I have same situation as @sasadangelo, but in my case something is not working as you have described and sasadangelo confirmed.

RPi 2 with OSMC. Connected wired to router. WiFi dongle connected, adapter enabled, but network is disconneting.

First step:
use command:

Code: Select all

sudo rm /etc/modprobe.d/8188eu.conf
rm: cannot remove '/etc/modprobe.d/8188eu.conf': No such file or directory
lsmod command:
r8188eu is on the list.

What I'm missing or doing wrong? Is my version of OSMC different then one which sasadangelo was using?
Did you try what I suggested here viewtopic.php?p=911672#p911672.



MrEngman
It didn't help at all. Still disconnecting.
What else I can do?

Is it possible to create own driver based on your drivers for Raspbian?

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Thu Apr 07, 2016 7:45 pm
by sam nazarko
Hi

Over the past several months, I've been moving all mainlined WiFi drivers out of the kernel and building them as external modules, maintaining new kernel compatibility and adding various fixes (incl vid/pid) fixes as I go along. This has been done for 8192cu, 8812au, 8192du, r8192eu.

It seems that r8188eu, despite being a long standing resident of mainline, isn't very good. It's already on my list to move this driver out of tree and work on some improvements for OSMC. I just need to find a little bit of time (and a dongle) to do it. I've got one somewhere, just need to find it.

Bloody Realtek..

Best

Sam

Re: TP-Link TL-WN725N V2 works out of the box on Raspbian

Posted: Sat Apr 09, 2016 2:21 pm
by kbordzan
sam nazarko wrote: It seems that r8188eu, despite being a long standing resident of mainline, isn't very good. It's already on my list to move this driver out of tree and work on some improvements for OSMC. I just need to find a little bit of time (and a dongle) to do it. I've got one somewhere, just need to find it.

Bloody Realtek..

Best

Sam
Great! Please let me know when it will be ready and how to install.