rownyr
Posts: 41
Joined: Wed Jul 11, 2012 1:25 am

Dispmanx HDMI blackout

Wed Jul 17, 2013 1:50 am

Hi,

My program renders OpenMAX video on dispmanx's layer 0, and OpenVG graphics on dispmanx's layer 1. It also writes output to the console. I noticed that sometimes connection between RPi and my HDMI monitor is lost for a second - then monitors displays information that it "found HDMI signal". This is pretty annoying, I wonder how I can fix this...

With single dispmanx's layer 0 (OpenMAX or OpenVG) it never loses HDMI signal.

rownyr
Posts: 41
Joined: Wed Jul 11, 2012 1:25 am

Re: Dispmanx HDMI blackout

Mon Aug 05, 2013 6:57 am

I've found this is related to HDMI standby mode. I'm playing video files with OpenMAX and this effect can be sometimes observed between the movies. This is the output of tvservice -M:

Code: Select all

Starting to monitor for HDMI events
[I] HDMI in standby mode
[I] HDMI in standby mode
[I] HDMI in standby mode
You can reproduce this with omxplayer. Just open two consoles, run tvservice -M on the first one, and omxplayer test.h264 on the second one.
I even tried to draw one big black rectangle with the use of dispmanx (under the OMX layer) - I thought that it could prevent my monitor from going to standby mode, but I was wrong. It didn't help.
Please, do you know where is the problem? For me it looks like a bug in the firmware.

lask1
Posts: 17
Joined: Thu Jul 18, 2013 8:48 pm

Re: Dispmanx HDMI blackout

Thu Aug 15, 2013 10:06 pm

I am having the same problem if I run the video on omxplayer with -r it fixes the problem but also makes my OpenGL application look choppy. If I find anything else I will post it... I hope we can find a solution soon!

lask1
Posts: 17
Joined: Thu Jul 18, 2013 8:48 pm

Re: Dispmanx HDMI blackout

Fri Sep 27, 2013 5:50 pm

Still having this issue...seems to only happen with hdmi.

0julian
Posts: 29
Joined: Sun Apr 21, 2013 3:59 pm

Re: Dispmanx HDMI blackout

Tue May 13, 2014 11:51 am

Did you ever find a workaround for this?

rownyr
Posts: 41
Joined: Wed Jul 11, 2012 1:25 am

Re: Dispmanx HDMI blackout

Tue May 13, 2014 12:46 pm

No, we need to ask someone from the Foundation.

kirgene
Posts: 13
Joined: Sat Jun 07, 2014 3:13 pm

Re: Dispmanx HDMI blackout

Sat Jun 07, 2014 3:17 pm

Any updates on how to fix this behaviour?

lask1
Posts: 17
Joined: Thu Jul 18, 2013 8:48 pm

Re: Dispmanx HDMI blackout

Mon Jun 09, 2014 5:05 pm

If you take out the console layer it seems to run more stable. That is my solution so far.

alub
Posts: 1
Joined: Sat Jun 14, 2014 11:22 am

Re: Dispmanx HDMI blackout

Sat Jun 14, 2014 11:25 am

lask1 wrote:If you take out the console layer it seems to run more stable. That is my solution so far.
Could you expand on what you mean by that? I’m also seeing the same behaviour. Thanks.

Return to “Graphics programming”