Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

All my icons are gone!

Sun Mar 22, 2015 9:03 am

Latest version of Raspbian - everything working fine - right up - until!

Using "startx" to get into the GUI and using the GUI pretty much exclusively - mostly light browsing (using Epiphany).

After running for a while (a few weeks), all of a sudden, all the desktop icons are gone - no way to start anything up - not even a terminal. All you see on the screen is a Trash Can and the big raspberry (background). Right clicking just gets a menu of things like cutting and pasting and new folders.

The only way to get a terminal going (so that you can run stuff) is to go to another tty (e.g., another virtual console or ssh in) and launch lxterminal with the DISPLAY set to :0.

Anyway to quickly fix this - get the icons back - without re-imaging?

Note: This happened after a power cut, so it could be some form of SD card corruption.

Also note: The implication here is that it is probably not worth re-imaging - it is actually workable as is - but if there is some easy fix, I'd like to try it.
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

gordon77
Posts: 3247
Joined: Sun Aug 05, 2012 3:12 pm

Re: All my icons are gone!

Sun Mar 22, 2015 10:45 am

Have you got a taskbar ? If not has it moved off the screen ?, if you move the mouse cursor near the edge does it appear ?

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: All my icons are gone!

Fri Mar 27, 2015 9:07 pm

Is there some way to re-install the "desktop" ?

That is, some sort of:

Code: Select all

apt-get remove ...

apt-get install ...
sequence...?
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

User avatar
DougieLawson
Posts: 33072
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: All my icons are gone!

Fri Mar 27, 2015 9:10 pm

Re-install raspberrypi-ui-mods
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

2012-18: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Z, ZW, 3Bs*3, 3B+

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: All my icons are gone!

Sat Mar 28, 2015 2:00 am

DougieLawson wrote:Re-install raspberrypi-ui-mods
Thanks. Yeah, I thought that it was something like that.

I'll let you know if it works...
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

User avatar
rpdom
Posts: 12599
Joined: Sun May 06, 2012 5:17 am
Location: Essex, UK

Re: All my icons are gone!

Sat Mar 28, 2015 6:22 am

Pressing Alt-F2 should bring up the "Run command" dialogue box, so you can start a terminal from there until you get it fixed. (At least I think this works on lxde, it is pretty standard across DEs).

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: All my icons are gone!

Sat Mar 28, 2015 8:35 am

rpdom wrote:Pressing Alt-F2 should bring up the "Run command" dialogue box, so you can start a terminal from there until you get it fixed. (At least I think this works on lxde, it is pretty standard across DEs).
Yes, that works. Thanks.

BTW, here's another thing that's funny. Normally, the right click menu In GUIs gives you a way to run stuff, but here (in the Raspbian GUI), the right click menu is useless (some stupid stuff about "folders", whatever that means...). But, interestingly, there is an option buried in that (otherwise useless) menu that brings up a "configuration" menu, and, amazingly, there is an option buried somewhere in that "configuation" menu that switches the "right click" menu to something useful. That "something useful" allows you to run stuff (Terminal, web browser). So, doing all that turned out to be my "quick fix" to this problem.
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: All my icons are gone!

Tue Mar 31, 2015 2:18 pm

DougieLawson wrote:Re-install raspberrypi-ui-mods
I tried this, but it didn't change anything.

Alas...
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

Joe Schmoe
Posts: 4277
Joined: Sun Jan 15, 2012 1:11 pm

Re: All my icons are gone!

Wed Jun 03, 2015 7:21 pm

Joe Schmoe wrote:
DougieLawson wrote:Re-install raspberrypi-ui-mods
I tried this, but it didn't change anything.

Alas...
An update. I finally got around to fixing this (this is on a client machine - somehow the client managed to f*** it up)

Anyway, the fix is to refresh (from a working machine) this file:

Code: Select all

~/.config/lxpanel/LXDE-pi/panels/panel
Then re-start the GUI. Icons are back.

I figured this out from "man lxpanel" and a lot of trial-and-error.
And some folks need to stop being fanboys and see the forest behind the trees.

(One of the best lines I've seen on this board lately)

pcote_pi
Posts: 33
Joined: Mon Nov 03, 2014 12:29 am
Location: Montréal

Re: All my icons are gone!

Fri Jun 12, 2015 11:33 pm

Allo,

Lost my icons too. The pi was running for a few days and suddenly all the icons disapear. I rebooted and they came back. This happens 2015-06-12. The PI2 was updated the day before.

madtom1999
Posts: 50
Joined: Mon Jul 29, 2013 4:37 pm

Re: All my icons are gone!

Wed Aug 17, 2016 7:29 am

And ifr you havent got a working machine to copy from?

madtom1999
Posts: 50
Joined: Mon Jul 29, 2013 4:37 pm

Re: All my icons are gone!

Mon Aug 22, 2016 2:21 pm

Ah worked it out.
In a terminal:
sudo adduser temp
fill in details as reqd
You then need to log in as temp and go into LXDE destop so it creates the default panels file
you may need to sudo raspi-config
so you can login as temp
then login to your normal user and copy the new one over
sudo cp /home/temp/.config/lxpanel/LXDE-pi/panels/panel ~/.config/lxpanel/LXDE-pi/panels/panel
then set yourself as owner of the file
sudo chown pi ~/.config/lxpanel/LXDE-pi/panels/panel

if you've set an easy password on temp then use sudo deluser temp to clear it out or set it to something secure.

Jabulon
Posts: 19
Joined: Sun Jan 14, 2018 10:45 am

Re: All my icons are gone!

Sun Jan 14, 2018 10:55 am

Help pls. How do i enter into LXDE? When i use "startx" i get errors.

I have the same issue all icons are gone and startup scripts do not initiate.

werejag
Posts: 1
Joined: Mon Feb 05, 2018 5:53 am

Re: All my icons are gone!

Mon Feb 05, 2018 6:02 am

tried what madtom1999 said but i still cant get the + - X in the corner of each client windows to come back. any sugestions? what is this called anyways if i had teh term i could maybe google it

IanPP
Posts: 1
Joined: Thu Mar 29, 2018 2:28 pm

Re: All my icons are gone!

Thu Mar 29, 2018 2:37 pm

Hello,

me happened the same, i just ran a

Code: Select all

sudo dpkg --configure -a
to fix the packages.
If to you it don't works, try to run

Code: Select all

sudo apt update

Code: Select all

sudo apt upgrade
And, if necessary, run again

Code: Select all

sudo dpkg --configure -a


I hope it works ;)
IanPP

Return to “Raspbian”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests