Page 1 of 1

Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Mon Nov 24, 2014 7:45 pm
by raspiab_1
Hi,
I just bought an A+ (raspberry pi A plus) board, but I'm not able to get my USB wi-fi dongle working. Linux prints out Device not accepting address 4 Error -71. You can see a picture of the boot message here:http://imgur.com/2H5QBGu

I also have a model B I bought last year. It's been working great. I swapped out the sdcard from the A+ to the B and booted it. The B found my "Pluggable" hub, the attached keyboard and got an IP address from my wi-fi router. This tells me the config files are OK on the sdcard.

I've tried plugging the dongle directly into the USB port on the A+ and also tried it on the Pluggable hub, but either way is just fail. Any ideas how to get the wi-fi working on the A+?

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Mon Nov 24, 2014 9:35 pm
by FTrevorGowen
raspiab_1 wrote:Hi,
I just bought an A+ (raspberry pi A plus) board, but I'm not able to get my USB wi-fi dongle working. Linux prints out Device not accepting address 4 Error -71. You can see a picture of the boot message here:http://imgur.com/2H5QBGu
I also have a model B I bought last year. It's been working great. I swapped out the sdcard from the A+ to the B and booted it. The B found my "Pluggable" hub, the attached keyboard and got an IP address from my wi-fi router. This tells me the config files are OK on the sdcard.
I've tried plugging the dongle directly into the USB port on the A+ and also tried it on the Pluggable hub, but either way is just fail. Any ideas how to get the wi-fi working on the A+?
What make/model etc. is your USB WiFi dongle?
The output of lsusb (and, possibly also, usb-devices) from the B Pi which it works with will probably be useful to those forum members that know about the behaviour, drivers, etc. for, perhaps, less-common dongles, should it prove to be one of those.
Trev.

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Mon Nov 24, 2014 11:00 pm
by DirkS
Possible overcurrent protection? See http://paulphilippov.com/articles/how-t ... ress-error
There are also several similar 'incidents' reported here on the forum; google 'Device not accepting address 4 Error -71 site:www.raspberrypi.org'
Some have a different error #, but that may not be relevant (see top link)

Gr.
Dirk.

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Tue Nov 25, 2014 2:41 am
by raspiab_1
As it turns out, I purchased two of the A+ models as gifts. I tried the same wi-fi dongle and USB hub plugged into the second A+ and it booted right up!

I had tried numerous USB configurations with the first board but the only thing that worked was plugging the keyboard directly into the PI. The Edimax wi-fi dongle would not be recognized on boot either plugged into the hub, or plugged into the PI. I had powered down the first board several times trying to get things working. The link on overcurrent protection is interesting, but I don't think that is my issue. Seems to me like a malfunction with the first A+ board.

For what it's worth, here's some info from the second (running) A+ board using the same USB hardware:
Bus 001 Device 002: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. 4-Port HUB
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 7392:7811 Edimax Technology Co., Ltd EW-7811Un 802.11n Wireless Adapter [Realtek RTL8188CUS]
Bus 001 Device 004: ID 03f0:3217 Hewlett-Packard LaserJet 3050

# cat /etc/debian_version
7.6

# uname -a
Linux rasaplus 3.12.33+ #722 PREEMPT Sat Nov 22 12:03:51 GMT 2014 armv6l GNU/Linux

# lsmod
Module Size Used by
snd_bcm2835 19496 0
usblp 11312 0
snd_soc_bcm2708_i2s 6210 0
regmap_mmio 2818 1 snd_soc_bcm2708_i2s
8192cu 550797 0
snd_soc_core 127849 1 snd_soc_bcm2708_i2s
snd_compress 8259 1 snd_soc_core
regmap_i2c 1661 1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine 5505 1 snd_soc_core
regmap_spi 1913 1 snd_soc_core
snd_pcm 83845 3 snd_bcm2835,snd_soc_core,snd_pcm_dmaengine
snd_page_alloc 5132 1 snd_pcm
snd_seq 55484 0
snd_seq_device 6469 1 snd_seq
snd_timer 20998 2 snd_pcm,snd_seq
leds_gpio 2079 0
led_class 4118 1 leds_gpio
snd 62252 7 snd_bcm2835,snd_soc_core,snd_timer,snd_pcm,snd_seq,snd_seq_device,snd_compress

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Tue Nov 25, 2014 3:14 am
by DavidTheNewf
Did you check for bent pins in the USB port? I know it may be nothing but I ruined my USB port within seconds of opening the package.... really poor USB port on the RPi A+... at least on mine, and a few others I have read about on the net...

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Sat May 16, 2015 6:58 am
by strnbrg59
Same problem here: Raspberry Pi A+ running wheezy/Linux 3.18.11+, Edimax 7811UN. No blue light, nothing in lsusb. The only sign the Pi has noticed the Edimax is in dmesg:
[ 91.368897] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using dwc_otg
[ 91.818900] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71

The Pi's USB port is fine otherwise; if I plug other USB things I happen to own, they're recognized just fine.

The Edimax is good; it works in my Linux laptop -- where I am able to obtain the useful fact that the Edimax is a Realtek RTL8188CUS. Now looking under /lib/modules/3.18.11+ (on the Pi) I see an rtl8187.ko but no rtl8188.ko. Should that matter? I'm guessing, no, at least not at this stage; the absence of the blue light and the absence in lsusb seem more fundamental.

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Sat May 16, 2015 6:23 pm
by DougieLawson
Most likely cause is not enough volts and/or amps spare to power the dongle.

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Wed May 27, 2015 10:03 pm
by strnbrg59
---

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Thu May 28, 2015 9:03 am
by pluggy
The A series Pis are tetchy about hubs. I use them as headless servers with just a Wifi pllugged dierctly into the single USB. THey just won't work with my hubs, although they have no problems with any B variant. Other people have reported that their 'A' work fine through their hubs, so the logical conclusion is that the A is picky about what kinds of USB hubs are connected. Blame the hardware implementaion of USB on the Pi. When pushed the foundation will admit that the Pi's USB is less than perfect. When the USB is connected directly to the SOC without the fixed hub chip built into the B's it shows up the flaws. Linux drivers aren't a problem, I've a lot of USB peripherals that work perfectly on PC hardware running Linux (ant I've run Linux as a desktop for far longer than the Pi has been around) that the Pi won't entertain. (Pick any old USB webcam, practically guaranteed not to work on a Pi)

Re: Raspberry PI A+ USB "Error -71"

Posted: Mon Jun 01, 2015 5:12 am
by strnbrg59
Problem solved! I added "dwc_otg.speed=1" to /boot/cmdline.txt, and now the Edimax works--it appears in lsusb, I have a wlan0, the works. I expect I'll be able to live with the lower USB speed.