cochin007
Posts: 13
Joined: Mon Jun 04, 2012 5:11 pm

need remote power switch

Mon Jul 30, 2012 2:29 pm

Hi,
I see... in http://www.raspberrypi.org/archives/1655
....The hardware setup starts with a power supply with an IEC14 connector connected to the ....masterswitch for remote power cycling.
..........................

I want to put a switch which can be remotely be controlled thru net so that i can do rebooting in case if it gets stuck.
Can some one advice how to get something like that or make

LeroyZ84
Posts: 31
Joined: Fri Jul 27, 2012 9:23 pm

Re: need remote power switch

Mon Jul 30, 2012 9:19 pm

i remember reading something about an watchdog on i2c or something,
can't remember where i found it, but it could se the system hung or somehow.

after a little googling, how to setup watchdog:
http://binerry.de/post/28263824530/rasp ... hdog-timer

Hope this helps.. it isn't a remote switch, it's more like "i froze? let's reboot"

Andre-W
Posts: 24
Joined: Fri Jun 01, 2012 1:56 pm

Re: need remote power switch

Tue Jul 31, 2012 8:18 am

I think watchdog timer will fits best for this intent. You can define your maximum acceptable load/ram parameters or if you want to check something more than the default cases you can create own checks which will cause a reboot if they fail.

Of course there are some further solutions - for example an ip-controllable power socket (http://www.geeks.com/details.asp?invtid=9258T or Allnet ALL3075V2 for german based sockets), but such solutions are a bit expensive and nevertheless you need to perform a reboot-action manually.

So the watchdog timer automates your intent, is quite cheap and in my eyes more reliable than checking and rebooting manually.

cochin007
Posts: 13
Joined: Mon Jun 04, 2012 5:11 pm

Re: need remote power switch

Tue Jul 31, 2012 4:51 pm

any way to make some switch which can be switched off and onn remotely ?
The idea is to keep it remotely like the off the shelf switch and restart if we need using IP.
What i mean is to modify some existing hardware and using it to be a switch instead of doing it from scratch.
The register option is good but in case the box gets stuck , we need to restart right when it doesnt respond at all?..

tech_monkey
Posts: 130
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:12 pm

Re: need remote power switch

Tue Jul 31, 2012 5:14 pm

Here you go more remote power switches than you can shake a stick at. http://www.digidave.co.uk/jshop/section ... 95518848d0
http://www.casatech.eu

Kuusiniemi
Posts: 1
Joined: Sun Sep 15, 2019 6:58 am

Re: need remote power switch

Sun Sep 15, 2019 7:12 am

I been looking at powercycling the raspberry py remotely because I have memory leaks
in usb cams. Solution I addeded a standard mechanical timer clock switch ( 10 usd)
put that to switch off 23.30 every day.
Then added sudo power off
at 23.00 in crontab.

Now it turns off gracefully and the mechanical clock breaks power and restart
the raspberry pi by giving it power.

So it works. I still look for units to remotely do it in demand.

Return to “General discussion”