Anobium
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 11:49 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 10:54 am

I am using the Debian distribution.

Is sound working?

I have tried via the HDMI, 3mm sound port and a USB adapter.

Any pointers to resolving this issue?

Anobium
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 11:49 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 11:05 am

A little more info.

I am trying to play Mp3 files.

I have 3 sound options, HDMI, 2mm port, and an USB adpator.  None currently work.

I have tried aplay, mplayer and LXmusic.

I have tried 'sudo modprobe snd_bcm2835' then retested.

I have change config.txt and added hdmi_drive=2


dom
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 5398
Joined: Wed Aug 17, 2011 7:41 pm
Location: Cambridge

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 11:36 am

Try:

cd /opt/vc/src/hello_pi/hello_audio

make

./hello_audio.bin

to test analogue output. And

./hello_audio.bin 1

to test HDMI.

Anobium
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 11:49 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 11:44 am

This test works fine... very loud.  Thank you.

Now, how do the same in LXMusic?

dom
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 5398
Joined: Wed Aug 17, 2011 7:41 pm
Location: Cambridge

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 11:57 am

For me this works:

sudo modprobe snd_bcm2835

sudo aplay <name of wav file>

By default output will be automatic (hdmi if hdmi supports audio, otherwise analogue).

You can force it with:

sudo amixer cset numid=3 <n>

where n is 0=auto, 1=headphones, 2=hdmi.

However alsa driver is alpha quality, and has issues.

Anobium
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 11:49 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 11:57 am

and..

mplayer -ao sdl mymusicfile.mp3   works... a tad of stutter when moving mouse, but, still no sound in LXMusic.

Anobium
Posts: 6
Joined: Tue Feb 21, 2012 11:49 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 12:29 pm

OK.  I am starting to understand.

sudo modprobe snd_bcm2835 ... before startx,

then, all works.  I missed that bit... new to this OS.

Still learning. I always will.

Thank you.

User avatar
Tass
Posts: 535
Joined: Sat Jan 21, 2012 11:15 am

Re: No sound via HDMI or 3mm

Sat May 05, 2012 10:37 pm

Thanks for the tips guys - I've got sound up and running over LXMusic now.  I'm looking to see if I can get sound working through Midori now - I want to listen to Indie Shuffle (www.indieshuffle.com).  Any pointers?

Return to “Troubleshooting”