User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

512MB RAM on Slackware ARM?

Sun Nov 04, 2012 11:26 am

Hi folks,

Sorry if this is a noob question and/or it's been asked before.

Has anybody managed to get their Raspberry Pi model B working with Slackware ARM using the full 512MB RAM? If so, how did you achieve it? :)

Many thanks,
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

User avatar
sorinm
Posts: 138
Joined: Sat Mar 03, 2012 10:41 am
Location: Romania

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Sun Nov 04, 2012 7:32 pm

Update to the latest firmware https://github.com/raspberrypi/firmware


Also splitting ram to the gpu is now done in /boot/config.txt and not start.elf anymore.

User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Sun Nov 04, 2012 8:56 pm

sorinm wrote:Update to the latest firmware https://github.com/raspberrypi/firmware
Also splitting ram to the gpu is now done in /boot/config.txt and not start.elf anymore.
Thanks, will do that right away! :)
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Sun Nov 04, 2012 11:16 pm

sorinm wrote:Update to the latest firmware https://github.com/raspberrypi/firmware
Also splitting ram to the gpu is now done in /boot/config.txt and not start.elf anymore.
After trying several methods of updating the firmware and failing miserably at every attempt, I went back to an idea a friend had about simply updating to kernel 3.6.1 (and modules) using installpkg. That works!!! but only after installing the arm496_start.elf file, overwriting the default start.elf. Now I can see i have almost 500MB RAM.

It seems the config.txt is not controlling my RAM allocation at all, much the reverse. Right now I have specified gpu_mem=32 in config.txt but the system is still only giving me 16MB because I have arm496_start.elf in my boot directory.

Thanks for trying to help, but it turns out the solution was the exact opposite of the advice you gave me. :)
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

User avatar
sorinm
Posts: 138
Joined: Sat Mar 03, 2012 10:41 am
Location: Romania

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Mon Nov 05, 2012 1:30 pm

You didn`t update all the firmware files. Somewhere .. you messed up something. arm496_start.elf doesn`t control the amount of ram going to the gpu. Only start.elf controlled that but now this is done in config.txt

Before config.txt, you allocated ram to gpu only renaming arm496_start.elf to start.elf .

User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Mon Nov 05, 2012 6:01 pm

sorinm wrote:You didn`t update all the firmware files. Somewhere .. you messed up something. arm496_start.elf doesn`t control the amount of ram going to the gpu. Only start.elf controlled that but now this is done in config.txt

Before config.txt, you allocated ram to gpu only renaming arm496_start.elf to start.elf .
...

I have a Raspberry Pi working perfectly and running Slackware ARM 13.37 - WITH 480MB SYSTEM RAM / 32MB GPU RAM!
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Fri Nov 09, 2012 12:52 am

sorinm wrote:You didn`t update all the firmware files. Somewhere .. you messed up something. arm496_start.elf doesn`t control the amount of ram going to the gpu. Only start.elf controlled that but now this is done in config.txt

Before config.txt, you allocated ram to gpu only renaming arm496_start.elf to start.elf .
... and I have to apologise and eat humble pie (instead of Raspberry Pi) because the fault was with the SDHC card I was using - i.e. unbranded, cheap & chearful. I recently switched to Kingston SD10G2 cards and hey presto, everything you advised me to do worked first time, every time! Thanks. :)
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

User avatar
sorinm
Posts: 138
Joined: Sat Mar 03, 2012 10:41 am
Location: Romania

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Fri Nov 09, 2012 8:31 am

No problem, I advise you to use SanDisk, you can`t go wrong with it ! ;)

User avatar
Penthux
Posts: 77
Joined: Thu Oct 11, 2012 7:33 am
Location: United Kingdom

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Fri Nov 09, 2012 5:34 pm

Ooops... SanDisk is the SDHC card that gave me problems in the first instance. Sorry I will be avoiding them like the plague.
Penthux
------------
Slackware ARM on a Raspberry Pi - SARPi
http://sarpi.fatdog.eu
"Slackware ARM - it's not for NOOBS!"

itimpi
Posts: 1076
Joined: Sun Sep 25, 2011 11:44 am
Location: Potters Bar, United Kingdom
Contact: Website

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Fri Nov 09, 2012 7:49 pm

Penthux wrote:Ooops... SanDisk is the SDHC card that gave me problems in the first instance. Sorry I will be avoiding them like the plague.
I have had no trouble with Sandisk cards. You do, however, have to be careful when buying them via eBay as reputedly about 70% of the ones there are fake.

HiroProX
Posts: 1
Joined: Tue Dec 11, 2012 4:24 am

Re: 512MB RAM on Slackware ARM?

Tue Dec 11, 2012 4:26 am

Okay, I've switched out the firmware etc. Do I need to change my kernel to get all of the ram to show up?

Return to “Other”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests