Page 1 of 1

Apache Fails to Start

Posted: Wed Aug 01, 2012 6:14 am
by KZhan
Hey Everyone,
I am really really green and I've been following the instructions posted and youtube videos outlining getting apache up and running however I cannot get it up and running. Whenever i try to start with

sudo services apache2 start

i get:

Starting web server: apache2Illegal instruction
Action 'start' failed.
The Apache error log may have more information.
failed!

I've checked the logs at /var/logs/apache2 and they are both empty. Does anyone have any clue whats wrong? I've also checked netstat -apn and nothing seems to be using port 80 as was suggested on other forums.

Re: Apache Fails to Start

Posted: Sun Aug 05, 2012 5:46 am
by KZhan
bump?

Re: Apache Fails to Start

Posted: Sun Aug 05, 2012 7:39 am
by joan
Which distribution are you using?

On Debian Wheezy all you need to do to install Apache is

sudo apt-get install apache2

Re: Apache Fails to Start

Posted: Sun Aug 05, 2012 7:44 am
by KZhan
Hi joan,

I am indeed using debian wheezy and I have used apt-get install apache2. However I keep on. Getting the error listed in the original post

Re: Apache Fails to Start

Posted: Sun Aug 05, 2012 2:25 pm
by joan
All I can suggest is trying

sudo apt-get purge apache2

followed by

sudo apt-get install apache2

Re: Apache Fails to Start

Posted: Sun Aug 05, 2012 3:09 pm
by SirLagz
Sounds like you used the wrong sources and installed a ARMv7 version of apache rather than the Raspbian version - assuming that you're using Raspbian.

What's in your /etc/apt/sources.list ?

Re: Apache Fails to Start

Posted: Fri Oct 12, 2012 3:12 pm
by Choubani.h
Hi KZhan,

I am facing the same problem as you.
did you find a solution?
can you help please?
in my source.list :
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ wheezy contrib main non-free

Re: Apache Fails to Start

Posted: Fri Oct 12, 2012 3:32 pm
by Choubani.h
Is it possible that i installed the debian version, so it wont start in the Raspberry pi?

Re: Apache Fails to Start

Posted: Mon Oct 15, 2012 11:18 am
by Choubani.h
The problem is solved:
i changed Source.list to :
deb http://archive.rasbian.org/raspbian/ wheezy contrib main non-free rpi

Re: Apache Fails to Start

Posted: Mon Oct 19, 2015 9:03 am
by Blindfreddy
This error occurred overnight (actually around 3AM last night) on my pi. I can't see any reason, nothing in error log except 'segmentation fault'. Perhaps the binary was somehow corruped. Anyway, I solved it by purging ALL apache2 packages - just purging apache2 did not suffice. So this worked: sudo apt-get purge apache2* followed by sudo apt-get install apache2

Also had to reinstall php apache module: sudo apt-get install libapache2-mod-php5 to get php to work again.

Hope this helps someone.

Re: Apache Fails to Start

Posted: Mon Oct 19, 2015 9:46 am
by PeterO
Do you really think it is likely to be the same problem as people were having three years ago ?
PeterO