mharrell
Posts: 8
Joined: Thu Nov 01, 2012 3:05 pm

Gertboard Testing

Fri Nov 09, 2012 8:11 pm

Ok, so I have built my Gertboard. Check the voltage as described in the assembly manual and all looks ok. So now I am starting the process one step at a time from the user manual. But, I believe I may not understand something about the process and hopefully the experienced users can tell me what I have done wrong.

I downloaded the test software, extracted and ran "make all' and everything seems fine. I have also configured the jumpers and jumper wires as noted in the manual for the "buttons" test. But when I run the "buttons" test I get a message that says "bash: buttons: command not found". Tried "leds" and some of the others and basically get the same message on all.

What am I missing?

Mike

Hillpet
Posts: 7
Joined: Sun Jan 15, 2012 4:27 pm
Location: Hengelo, Netherlands
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Fri Nov 09, 2012 8:24 pm

If you build an executable in Linux, the OS does not let you run the executable straight away from the directory you have build it. Have you tried to run it as
$ ./buttons
?

Hillpet

JohnCrow
Posts: 25
Joined: Fri May 25, 2012 5:28 pm
Location: Lincolnshire

Re: Gertboard Testing

Fri Nov 09, 2012 8:28 pm

Hi
To run Gerts test programs follow these steps
Once you have unzipped the archive and run sudo make all

Open the terminal window
CD to the directory you have created the test files in.

To run the led test program for example type

sudo ./ leds
Thats a dot and a forward slash before leds if you cannot read it clearly.
This worked for me

I had a problem getting them to work first time, I found some for the files were missing.
I deleted the directory and remade it from be unzipping the archive and running make all again. This cured the problem.

You MUST run as root hence the SUDO command
1 in 10 people understand binary, the other one doesn't

mharrell
Posts: 8
Joined: Thu Nov 01, 2012 3:05 pm

Re: Gertboard Testing

Fri Nov 09, 2012 9:05 pm

Yep, knew it was something I didn't understand. Just need to understand how the actually run the testing programs. So far first to tests work like a charm.


Thank you very much.

Mike

User avatar
alexeames
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 2869
Joined: Sat Mar 03, 2012 11:57 am
Location: UK
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Fri Nov 09, 2012 10:09 pm

You need to use sudo because it is required to access the GPIO (Broadly speaking).

So if you're in the gertboard_sw directory you can run each program by typing
sudo followed by ./programname

If you're using the Python version, you can type
sudo python progname.py

e.g. sudo python leds-rg.py
Alex Eames RasPi.TV, RasP.iO

JohnCrow
Posts: 25
Joined: Fri May 25, 2012 5:28 pm
Location: Lincolnshire

Re: Gertboard Testing

Sun Nov 11, 2012 9:56 am

Apart from the AVR micro, all other parts of my Gertboard tested and working.
(Will test that later)
Personally only problem I found is the writing is too small for my eyes. :lol: Have to get the mag-lens out for some of them.
Now to think of some real applications to experiment with.
1 in 10 people understand binary, the other one doesn't

User avatar
poglad
Posts: 100
Joined: Tue Jul 31, 2012 8:47 am
Location: Aberdeen, Scotland
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Mon Nov 12, 2012 7:49 pm

The LED examples work fine for me - the only other part I've tested so far is the motor. Unfortunately this isn't working. The signals from the Pi arrive at the input pins of the motor controller, but the MOTA and MOTB outputs remain stubbornly dead. I've checked that the MOT+ pin is connected through the fuse to pin 2(?) of the motor controller, so it's not simply a blown fuse either.

Not entirely sure where to proceed from here, as the connections to/from the other motor controller pins are quite tricky to follow (for me)...

With regard to the pre-assembled Gertboard, obviously this kind of thing won't happen, but I'll be proud as anything once my self-assembled one is fully working. I'd never done any SMD soldering before. Having said that, the kids don't have that option now that the kit has been withdrawn, so we'll just have to promote the education value of the completed board itself.

JohnCrow
Posts: 25
Joined: Fri May 25, 2012 5:28 pm
Location: Lincolnshire

Re: Gertboard Testing

Mon Nov 12, 2012 8:07 pm

First time I tried the motor it did'nt work.This was using 3V (2 x AAs) to power a small toy motor.(Wanted to test at the lowest level I could untill I was confident the circuit was wired correctly)
I then tried a 9V PP3 battery, this powered up no problem.
1 in 10 people understand binary, the other one doesn't

User avatar
poglad
Posts: 100
Joined: Tue Jul 31, 2012 8:47 am
Location: Aberdeen, Scotland
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Mon Nov 12, 2012 9:38 pm

Now that's very interesting, because that's exactly what I'm doing. Okay, I'll give it a try with 9V. Thanks for the tip!

User avatar
Gert van Loo
Posts: 2487
Joined: Tue Aug 02, 2011 7:27 am
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Mon Nov 12, 2012 9:52 pm

That is a BIG motor controller and the official minimum operating voltage is 12V.
But I tried it an 9V works too.

(Data sheets DO help with these things)

User avatar
poglad
Posts: 100
Joined: Tue Jul 31, 2012 8:47 am
Location: Aberdeen, Scotland
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Tue Nov 13, 2012 1:41 pm

Thanks Gert - I did actually take a glance at the datasheet, but couldn't make head nor tail of it in the time available - my own shortcoming. 8-)

User avatar
poglad
Posts: 100
Joined: Tue Jul 31, 2012 8:47 am
Location: Aberdeen, Scotland
Contact: Website

Re: Gertboard Testing

Thu Nov 15, 2012 1:28 pm

Works perfectly with 9V thanks!

Return to “HATs and other add-ons”