mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Wed Jan 17, 2018 1:02 pm

Hello all,

I bought Waveshare 10.1 B LCD screen with my RaspBerry 3. I tried to configure it according to the spec attached by producer:

https://www.waveshare.com/wiki/10.1inch ... with_case)

Firstly LCD was overall not working. I connected Pi to my TV and it worked. I tried to tune the parameters in config.txt but nothing worked.


Next I installed the newest version of the software (November 2017). I was surprised, but LCD started working, but not 100% correct. Touch works perfect, but colors in the screen are inverted (or changed) - but not all of them. For example white and very bright colors are changed to dark blue. You can see this for example in the booting screen. Other colors seems to be OK (For example in the wallpaper of default desktop). Some of the other bright are changed to yellow or magenta.

I looked for the solution both on this forum and Raspberry Pi documentation but non of the solutions worked propper.

I tried to force such a functions in config.txt:

HDMI_SAFE=1
HDMI_PIXEL_ENCODING= from 0 to 4 - with reduced number of colors white areas started working and all screen seened be ok, but colors were with "layer" of magenta (all of them colorized)
HDMI_DRIVE=1
CONFIG_HDMI_BOOST= from 9 to 11
HDMI_GROUP=2
HDMI_MODE= from 27 to 31 with value of 28 effect was the same like in with the HDMI_PIXEL_ENCODING - colorization to magenta but bright areas were bright.
LCD_FRAMERATE=50
HDMI_FORCE_HOTPLUG=1
DISABLE_OVERSCAN=1
FRAMEBUFFER_DEPTH=8
FRAMEBUFFER_IGNORE_ALPHA=1


I tried it with different configurations (not all of them together). Additionaly I can say that there is also small noise in the screen in red color.

Please find in attachment 3 pictures, one with starting graph (colored square), one with desktop background (dark part of the sky in left part and not sharp view) and third with console and leafpad (no color change in system - You can observe that black terminal is regular color and white background of leafpad is dark blue/grey). In the configuration view is also not sharp, as You can see.

If anyone got any idea of possible solution kindly please let me know how to do it, I've realy spent hours to solve the problem, but without succes.


Best regards
Maciek
Attachments
IMG_20180116_202847.jpg
IMG_20180116_202847.jpg (149.33 KiB) Viewed 1425 times
IMG_20180116_202720.jpg
IMG_20180116_202720.jpg (241.3 KiB) Viewed 1425 times
IMG_20180116_202642.jpg
IMG_20180116_202642.jpg (128.32 KiB) Viewed 1425 times

aBUGSworstnightmare
Posts: 861
Joined: Tue Jun 30, 2015 1:35 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Thu Jan 18, 2018 11:54 am

Hi,

I would suggest to connect your Screen to a PC (or any other HDMI source) to see if it's working correctly.
Then, start with an unmodified config.txt (fresh installed Raspbian i.e.) and add

Code: Select all

hdmi_ignore_edid=0xa5000080
hdmi_group=2
hdmi_mode=28
hdmi_drive=2
Let us know your result.

mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Fri Jan 19, 2018 8:30 am

First of all thanks a lot for reply :).

I connected RPi with fresh raspbian to the projector. Everything worked out of the box. The waveshare screen doesn't work in the begining.

Code: Select all

hdmi_group=2
hdmi_mode=28
hdmi_drive=2
gave the effect that was presented. Today I will try

Code: Select all

hdmi_ignore_edid=0xa5000080
and I'll let know :).

mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Fri Jan 19, 2018 7:04 pm

Hey,

I verified the code You proposed, without succes :(.

Let's say that in the begining nothing changed. After the code, I also tried to strength hdmi signal and so on. on the end of working on it, LCD completly got crazy.

Small line in left edge appeard, the screen was blinking all the time, there is "ghost image" in the screen there are images from previous state of the screen with opacity about 95%. Finnaly corners started to fade into black.

Strange is that the gost shades remain on screen even if I turn it off completly for few minutes ;/

I don't know now, but i am not sure if the screen is not broken just.

Have anyone got any other idea?

In attachment some pics with new issues.
Attachments
IMG_20180119_174158.jpg
IMG_20180119_174158.jpg (68.93 KiB) Viewed 1364 times
IMG_20180119_173808.jpg
IMG_20180119_173808.jpg (34.02 KiB) Viewed 1364 times
IMG_20180119_173611.jpg
IMG_20180119_173611.jpg (55.79 KiB) Viewed 1364 times

aBUGSworstnightmare
Posts: 861
Joined: Tue Jun 30, 2015 1:35 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Sat Jan 20, 2018 8:08 am

Have you tested it with another HDMI source (PC i.e.)?

If it is working there I would try a custom HDMI mode

mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Tue Jan 23, 2018 9:11 am

Finally I checkedLCD with other source.

Unfortunately LCD is working not proper. With WIN10 the same issues like with raspberry - white color turned to dark blue and a lot of noise.

I am wondering right now if I can fix it anyway. While screen is not connected to any source screen is presenting one color per second and it looks good. Then I suppose it is not a problem with display itself, but with transmision from hdmi->screen.

I attached pictures from WIN10.

If any can help...:).

Best regards!
Attachments
IMG_20180121_150523.jpg
IMG_20180121_150523.jpg (99.6 KiB) Viewed 1268 times
IMG_20180121_150558.jpg
IMG_20180121_150558.jpg (50.96 KiB) Viewed 1268 times

aBUGSworstnightmare
Posts: 861
Joined: Tue Jun 30, 2015 1:35 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Tue Jan 23, 2018 10:12 am

Hi,
use a good quality HDMI cable. If this is also not working I would recomend to get in touch with your LCD vendor and claim warranty/replacment.

Just one more question: this Screen seems to run from 5V only (via USB Interface). Is your power supply sufficient (spec says 2.5A)?

mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Tue Jan 23, 2018 10:58 am

Yes, power source is 3A. I will verify other HDMI cable today.

In terms of warrantly I would be rather pesimistic, because I played a lot with it and it doesn't look good:).

Thanks for contact! :)

mwnuk
Posts: 6
Joined: Wed Jan 17, 2018 12:24 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Wed Jan 24, 2018 11:08 am

OK,

If somebody will be interested in the topic in future, other HDMI cable did not helped.

MurrayBoz
Posts: 1
Joined: Thu Apr 05, 2018 4:53 pm

Re: Waveshare 10.1 B LCD not proper working (some colors inverted)

Thu Apr 05, 2018 5:05 pm

I tried to configure with raspbian Stretch, Noobs v2.7 built Mar 14 2018. but it does not work
then install a previus version like raspbian jessie http://ftp.jaist.ac.jp/pub/raspberrypi/ ... 017-07-05/ and work fine.
i only have a small issue with mode kiosk.

Return to “Add-ons”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests