Pi_DD
Posts: 26
Joined: Thu Feb 08, 2018 10:34 pm

Problem with NOIR camera and BUSTER

Tue Jul 02, 2019 5:09 pm

I am using a genuine Pi Noir Camera. Set it up using Stretch to use Motioneye on one of my Pi's (3b). Works just fine, everything as it should be. White balance works perfectly to give gray scale images from IR LED (it's inside a nesting box).

Installed Buster on new Pi Zero. Install fine, clean, no problems, same camera, moved to the Zero, is detected and shown as installed.

If I run Raspivid on the Zero I get a video just fine, but the white balance never settles from a rather heavy purple tinge. The script I am running it from, and hence all the settings, is exactly the one I run on the other (Stretch) machine, where the white balance adjusts perfectly.

Motioneye finds and installs the camera precisely as it does on Stretch, BUT - does not show options as it should and the image has the heavy purple tinge. (I have posted on Motioneye forum as well!)

a) Has anyone else run a Noir Camera on Buster?
b) Does it seem to work OK?
c) Any idea what I might have missed/got wrong/forgotten/overlooked?

PS - I've tried the simple expedient of re-booting the Pi Zero from an SD with Stretch + Motioneye to make sure it is not a cable/hardware problem with the Zero. It's not. Everything works perfectly on the Zero when booted that way.

6by9
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 7416
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:27 am
Location: ZZ9 Plural Z Alpha, aka just outside Cambridge.

Re: Problem with NOIR camera and BUSTER

Tue Jul 02, 2019 5:20 pm

Not Buster.

https://github.com/raspberrypi/firmware/issues/1167
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 3&t=241633

Being investigated. Slightly embarrassingly the new algorithm hadn't considered the NoIR case :oops:
Software Engineer at Raspberry Pi Trading. Views expressed are still personal views.
I'm not interested in doing contracts for bespoke functionality - please don't ask.

mattoni
Posts: 17
Joined: Tue Dec 22, 2015 9:57 am

Re: Problem with NOIR camera and BUSTER

Tue Oct 22, 2019 7:19 pm

Same issue here.
My setup is a Raspberry pi model B, Pi Noir camera v2 and Buster just updated .
Recording a video with a IR light but images are purple.
The other day, same camera, raspberry pi 2 model B and a bit older Buster, everything was fine.

User avatar
HermannSW
Posts: 1581
Joined: Fri Jul 22, 2016 9:09 pm
Location: Eberbach, Germany
Contact: Website Twitter YouTube

Re: Problem with NOIR camera and BUSTER

Tue Oct 22, 2019 7:43 pm

⇨https://stamm-wilbrandt.de/en/Raspberry_camera.html

https://github.com/Hermann-SW/Raspberry_v1_camera_global_external_shutter
https://gitlab.freedesktop.org/HermannSW/gst-template
https://github.com/Hermann-SW/fork-raspiraw
https://twitter.com/HermannSW

mattoni
Posts: 17
Joined: Tue Dec 22, 2015 9:57 am

Re: Problem with NOIR camera and BUSTER

Tue Oct 22, 2019 8:15 pm

Thanks Hermann. The problem is that i'm using piCamera python libraries and i don't know how to set "greyworld", or if it's even possible to do so. Moreover, i'm using Pi Noir V2 on an old Rapberry Model B..i don't know if can be a problem or is just a software bug and the cam should work anyway. I presume that drivers would detect the board and CPU and use appropriate settings.

Return to “Camera board”