Page 1 of 1

Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 3:08 pm
by hevilp
Hi,

i gotta fresh install, enables the cam and using

Code: Select all

raspivid  -t 10000 -o video.h264
and the whole raspi dies. i cant debug anything. i only can unplog power...

what can it be?

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 3:29 pm
by jamesh
Power supply is inadequate. Either the power supply itself, or the USB power cable is causing a voltage drop when the camera starts - its takes 200mA so uses quite a bit of juice.

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 3:45 pm
by hevilp
used 1000mA and 2000mA adapter :(

the leds are on while nothing happens

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 5:15 pm
by hevilp

Code: Select all

[email protected] ~ $     vcgencmd get_camera
supported=1 detected=1
all seems to be fine, but for some reason it hangs up

i found out, that i can do picture fine, and the video is created too, but then it dies...

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 5:53 pm
by DougieLawson
Are you running an up to date kernel?

Try sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade to get to 3.18.7.

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 6:12 pm
by hevilp
[email protected] ~ $ uname -a
Linux raspberrypi 3.18.10+ #1 PREEMPT Fri Mar 27 17:08:57 CET 2015 armv6l GNU/Linux

no upgrade needed

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 6:45 pm
by DougieLawson
It's got to be the ribbon cable wiring, the SUNNY connector, a cruddy power supply or a cruddy USB-A to microUSB cable.

I'd start by assuming it's a cruddy microUSB cable.

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Fri Apr 24, 2015 7:34 pm
by jamesh
DougieLawson wrote:It's got to be the ribbon cable wiring, the SUNNY connector, a cruddy power supply or a cruddy USB-A to microUSB cable.

I'd start by assuming it's a cruddy microUSB cable.
Agreed. Even the best supply in the world would show this error with a bad USB cable.

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Sat Apr 25, 2015 10:54 am
by hevilp
its not the cable, its the micro usb port.

if i plug an active usb hub, it is working!

thank you guys

PS: the second rasp i am having with this problem

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Sat Apr 25, 2015 2:53 pm
by jamesh
So what have you got plugged in to the USB ports? If attaching a powered hub fixes the issues, it's definitely a power problem, something on the USB is taking all the power, when you start the camera the extra loads is browning out the system.

On a B+ or Pi2 you can increase the power to the USB ports using max_usb_current but you will still need to ensure the power getting to the pi is adequate - I would still check the USB power cable.

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Tue Apr 28, 2015 6:00 pm
by hevilp
i used 3 other cables, believe me it is not the cable....

its the port...

Re: Raspi Model B+ dies on raspivid

Posted: Tue Apr 28, 2015 7:11 pm
by jamesh
The symptoms you describe are exactly those of a power issue, unless I have misunderstood. The camera takes about 250mA when running, which, if the system isn't supplying enough to cope with the extra load, exhibits as either an ethernet dropout or a complete reboot/death.