User avatar
with ice cream
Posts: 144
Joined: Mon Jul 30, 2012 7:25 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Feb 18, 2015 8:43 pm

Thanks, elmicha, for the analysis. Look at issue 827, it might be solved. I am currently cloning my SD card and will report back.

theceej
Posts: 7
Joined: Sat Feb 07, 2015 5:13 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Feb 18, 2015 8:53 pm

I can confirm that on the latest kernel from rpi-update (3.18.7-v7+) has fixed the issue, lirc-rpi is working fine once again (with dt_overlay on)

elmicha
Posts: 24
Joined: Tue Jul 03, 2012 4:43 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Feb 18, 2015 10:10 pm

with ice cream wrote:Look at issue 827, it might be solved.
Yes, thank you, I can also confirm it works fine now after a "sudo rpi-update"!

User avatar
with ice cream
Posts: 144
Joined: Mon Jul 30, 2012 7:25 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Feb 18, 2015 11:05 pm

Just for completeness sake: yep, it is working again.

User avatar
with ice cream
Posts: 144
Joined: Mon Jul 30, 2012 7:25 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Sat Feb 28, 2015 10:56 am

To come back to the topic: sending works but I have this weird behavior that when I send a sequence with irsend an LED which is connected to totally different GPIO pin flickers for the duration of the sequence. I tried it with different pins and it still happens. How can this happen?

User avatar
with ice cream
Posts: 144
Joined: Mon Jul 30, 2012 7:25 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Mar 04, 2015 7:40 pm

For those still following: I found the cause of the LED flickering. It is an (unwanted) feedback loop. I started a new topic here.

kafferejsarn
Posts: 1
Joined: Fri Mar 06, 2015 2:13 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Fri Mar 06, 2015 7:51 pm

I have exactly the same problem with IR-blasting using lirc.

I'm running a raspberry pi 2 with OpenELEC distribution 5.0.5 with kernel 3.18.8, i.e. a kernel that should work I guess.
Lirc is version 0.9.1

Was there anything else than the kernel that was updated related to lirc when you upgrade your system?

harvey_slash
Posts: 34
Joined: Fri Apr 04, 2014 10:17 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Tue Mar 10, 2015 10:14 am

hello, I am having the same problems as you people. But I am not understanding what to do to fix. Please take a look at
http://www.raspberrypi.org/forums/viewt ... 55#p715655or
http://raspberrypi.stackexchange.com/qu ... 2-no-input

XM381.com
Posts: 1
Joined: Tue Mar 17, 2015 12:50 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Tue Mar 17, 2015 1:11 pm

I'm encountering the same issue.

I've got two Pi's setup around the house to control my TVs from my iPhone, Pi B and Pi B+. (Loosely based on slimjim777's awesome web-irsend project: https://github.com/slimjim777/web-irsend)

Setup a third one based upon a Pi 2 and IR transmission doesn't work correctly.

From scratch install with NOOBS v1.4 and all updates (as of 2015/03/15).

Looking at the IR output on my scope and the transmission looks like what Elmicha posted. Pulses are spaced way too far apart.

The total transmission time for a code is around 500ms instead of around 50ms.

B+ that works: 3.18.7+ #755 PREEMPT Thu Feb 12 17:14:31 GMT 2015 armv6l GNU/Linux
Pi 2 that fails: 3.18.7-v7+ #755 SMP PREEMPT Thu Feb 12 17:20:48 GMT 2015 armv7l GNU/Linux

elmicha
Posts: 24
Joined: Tue Jul 03, 2012 4:43 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Tue Mar 17, 2015 7:45 pm

XM381.com wrote: Pi 2 that fails: 3.18.7-v7+ #755 SMP PREEMPT Thu Feb 12 17:20:48 GMT 2015 armv7l GNU/Linux
That's too old. If you look at the "it works" messages above, it worked with the development kernel on Feb 18. You can install rpi-update and run it to get a development kernel.

smerschjohann
Posts: 1
Joined: Wed Mar 25, 2015 6:52 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Wed Mar 25, 2015 6:57 pm

I have the same issue but with the current kernel:

:~/# uname -a
Linux heimdall 3.18.9-v7+ #772 SMP PREEMPT Sun Mar 22 15:19:51 GMT 2015 armv7l GNU/Linux

With gpio -g write 17 1, the LED or IR-LED are shining bright, but if I use: irsend SEND_ONCE Denon_RC-917 ON.
The IR is not visible at all and the LED is only very dim.

Any ideas?

HelmutN
Posts: 2
Joined: Fri Apr 03, 2015 10:55 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Fri Apr 03, 2015 10:58 am

I have the same problem with the Pi 2 there are only spikes of the signal, when i boot the image from the old Pi everthing is working fine, can anybody help with it.

HelmutN
Posts: 2
Joined: Fri Apr 03, 2015 10:55 am

Re: lirc-rpi on the RPi2

Sat Apr 04, 2015 1:43 pm

the Problem is solved it is working now with kernel 3.18.10-v7+ #775 SMP PREEMPT Thu Apr 2 19:01:29 BST 2015 armv7l GNU/Linux

pietrondo86
Posts: 3
Joined: Wed Mar 18, 2015 10:56 pm

Re: lirc-rpi on the RPi2

Fri Apr 10, 2015 9:46 pm

same problem with raspberry pi 2 and last raspbian...

Return to “Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests