ahmishgoma
Posts: 2
Joined: Thu May 22, 2014 8:19 pm

Rpi not connecting to ntp server

Thu May 22, 2014 8:46 pm

Hi everyone,

This is my first time using a raspberry pi and I'm trying to get it to show me the date and time correctly without using an RTC.
Unfortunately, the time is a bit off on the Rpi and I'm trying to fix that. I tried all the solutions posted here
http://www.raspberrypi.org/forums/viewt ... 63&t=59893
but none of them are working.

Bottom line is that whichever ntp server I use, it's not able to connect to it.
When I do ntpq -p this is the terminal just shows 0 for reach and 0.000 for delay, offset and jitter. It just shows a blank(-) under when. Is there something I've configured wrong? I appreciate any help. Thanks!

User avatar
DeeJay
Posts: 2027
Joined: Tue Jan 01, 2013 9:33 pm
Location: East Midlands, UK

Re: Rpi not connecting to ntp server

Fri May 23, 2014 6:57 am

Which Operating System are you using on your RPi?

Do you have reason to believe that your RPi has a fully working internet connection?
How To Ask Questions The Smart Way: http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
How to Report Bugs Effectively: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html

User avatar
DougieLawson
Posts: 37088
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: Rpi not connecting to ntp server

Fri May 23, 2014 1:40 pm

start with
sudo ntpd -q -g
that will set your clock even if it's off by more than 1000s from current time.

Then
sudo /etc/init.d/ntp start
should get ntp running permanently.
Note: Having anything humorous in your signature is completely banned on this forum. Wear a tin-foil hat and you'll get a ban.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

This is a doctor free zone.

Return to “Troubleshooting”