TJarsun
Posts: 1
Joined: Tue Aug 22, 2017 11:16 pm

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Wed Aug 23, 2017 12:15 am

After installing raspbian lite if I did an "ifconfig" I see the adapter named as wlx[MAC ADDRESS] and "lsusb" showed it to me as
Bus 001 Device 004: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
so all I had to do was to run this:

sudo ln -s /dev/null /etc/udev/rules.d/80-net-setup-link.rules

- And reboot. it is now shown as wlan0 and I can scan and see my networks using:

iwlist wlan0 scan

- Next I added my wifi network data with

sudo nano /etc/network/interfaces
and added:
"
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
wpa-ssid "NETWORKNAME"
wpa-psk "PASSWORD"
"
Saved with ctrl+x then Y and enter
Did a reboot
After that it auto-connected to my wifi!

ernestosu16
Posts: 1
Joined: Wed Sep 06, 2017 7:17 pm

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Wed Sep 06, 2017 7:23 pm

I have a problem after installing the driver.

Code: Select all

root@raspberrypi:~# brctl addbr br0

root@raspberrypi:~# brctl addif br0 wlan0
can't add wlan0 to bridge br0: Operation not supported


root@raspberrypi:~# iwconfig 
lo        no wireless extensions.

wlan0     unassociated  Nickname:"<WIFI@REALTEK>"
          Mode:Managed  Frequency=2.437 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Sensitivity:0/0  
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

it is possible to install the generic driver that brings by default that if I worked

MrEngman
Posts: 3575
Joined: Fri Feb 03, 2012 2:17 pm
Location: Southampton, UK

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Thu Sep 07, 2017 7:18 am

You can remove my driver using commands

Code: Select all

sudo rm /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/net/wireless/8188eu.ko
sudo rm /etc/modprobe.d/8188eu.conf
sudo depmod $(uname -r)
Rebooting should then use the built in staging driver.
Simplicity is a prerequisite for reliability. Edsger W. Dijkstra

Please post ALL technical questions on the forum. Please Do Not send private messages.

danielu221
Posts: 2
Joined: Thu Oct 08, 2015 6:15 pm

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Tue Sep 12, 2017 7:40 am

Hello everyone,

currently I have newest version of Raspbian and that TL-WN725N . I had same problems 1 year ago, but finally I resolved it as I remember with maaany problems. I had to clear SD card and now have another raspbian version. What should I do now? Is it possible to run it with newest raspbian version (release 2017-09-07) or I should do downgrade to specified version? I don;t have much time for configurations that's why I am asking. Thanks a lot for any help :)

bicyclerepairman
Posts: 2
Joined: Wed Oct 25, 2017 9:00 am

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Wed Oct 25, 2017 9:15 am

I have a similar problem to the last poster. I have an RPi B2, now running the latest OS image (Stretch, Sept 2017). I have just acquired a Dynamode N RTL Wifi dongle - internally it is a Realtek RTL8188EUS. After plugging it in, clicking on the network icon shows "No wireless interfaces found".

lsusb:
RTL8188EUS 0dba:8179

lsmod:
r8188eu - not used
cfg80211 - r8188eu

iwconfig:
wlan0 unassociated Nickname "<WIFI@REALTEK>"
...(more stuff)

I have a PC running lubuntu, and this dongle works straight away. It also gives the same responses to the above commands (except iwconfig).

If I run "modinfo r8188eu", the Pi and the Lubuntu PC give very similar responses. The "version" is identical. The main differences are different values for "srcversion" and "vermagic" (lubuntu shows "4.10.0-37-generic SMP mod_unload", Pi shows "4.9.41-v7- SMP mod_unload modversions ARMv7 p2v8").

I have tried the previous instructions in this thread to use the 8188eu driver, with no success.

Any help appreciated!!

User avatar
fruitoftheloom
Posts: 14925
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:40 pm
Location: Bognor Regis UK

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Wed Oct 25, 2017 3:36 pm

bicyclerepairman wrote:
Wed Oct 25, 2017 9:15 am
I have a similar problem to the last poster. I have an RPi B2, now running the latest OS image (Stretch, Sept 2017). I have just acquired a Dynamode N RTL Wifi dongle - internally it is a Realtek RTL8188EUS. After plugging it in, clicking on the network icon shows "No wireless interfaces found".

lsusb:
RTL8188EUS 0dba:8179

lsmod:
r8188eu - not used
cfg80211 - r8188eu

iwconfig:
wlan0 unassociated Nickname "<WIFI@REALTEK>"
...(more stuff)

I have a PC running lubuntu, and this dongle works straight away. It also gives the same responses to the above commands (except iwconfig).

If I run "modinfo r8188eu", the Pi and the Lubuntu PC give very similar responses. The "version" is identical. The main differences are different values for "srcversion" and "vermagic" (lubuntu shows "4.10.0-37-generic SMP mod_unload", Pi shows "4.9.41-v7- SMP mod_unload modversions ARMv7 p2v8").

I have tried the previous instructions in this thread to use the 8188eu driver, with no success.

Any help appreciated!!

The drivers are compiled for Raspbian Operating System, Ubuntu Flavours Community Editions suitable for Rpi2/3 and have their own website / forum:

https://ubuntu-pi-flavour-maker.org/

https://ubuntu-pi-flavour-maker.org/faq/
My only "PC" is an Asus ChromeBit running ChromeOS, cloudcentric at its best !
Rockchip Quad-Core RK3288C SoC as used in ASUS Chromebook C201 & Chromebook Flip C100PA as well as the Tinker SBC

bicyclerepairman
Posts: 2
Joined: Wed Oct 25, 2017 9:00 am

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Thu Oct 26, 2017 4:46 pm

fruitoftheloom wrote:
Wed Oct 25, 2017 3:36 pm

The drivers are compiled for Raspbian Operating System, Ubuntu Flavours Community Editions suitable for Rpi2/3 and have their own website / forum:

https://ubuntu-pi-flavour-maker.org/

https://ubuntu-pi-flavour-maker.org/faq/
Just tried it - the taskbar menu icon shows "Wifi Networks - device not ready".

I have also just tried the Wifi dongle in my Lubuntu PC. It works straight away and connects to wifi.

Mustafa Wahhudi
Posts: 1
Joined: Thu Nov 09, 2017 11:43 pm

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Thu Nov 09, 2017 11:52 pm

Hello MrEngman,

I've tried to download the file 8188eu-20130830.tar.gz for my 3.6.11+ #538 using the command:

Code: Select all

wget http://www.fars-robotics.net/8188eu-20130830.tar.gz
But I get "ERROR 404: Not Found."

What could be wrong? I'm sure my internet is working properly, and I can access www.fars-robotics.net normally.
I'd be very grateful if you can provide me with a working/alternative link for the file
8188eu-20130830.tar.gz
as soon as you can, since my project is now depending on it :)

Many thanks to you for your efforts...

User avatar
DougieLawson
Posts: 30154
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Fri Nov 10, 2017 12:31 am

Why are you trying to do anything with a system that's running a four year old kernel? You really need to upgrade to the supported version of Raspbian.
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

Since 2012: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Zero*2, 3B*3

Please post ALL technical questions on the forum. Do not send private messages.

MrEngman
Posts: 3575
Joined: Fri Feb 03, 2012 2:17 pm
Location: Southampton, UK

Re: (UPDATE) Drivers for TL-WN725N V2 - 3.6.11+ -> 4.xx.xx+

Fri Nov 10, 2017 12:51 am

Mustafa Wahhudi wrote:
Thu Nov 09, 2017 11:52 pm
Hello MrEngman,

I've tried to download the file 8188eu-20130830.tar.gz for my 3.6.11+ #538 using the command:

Code: Select all

wget http://www.fars-robotics.net/8188eu-20130830.tar.gz
But I get "ERROR 404: Not Found."

What could be wrong? I'm sure my internet is working properly, and I can access www.fars-robotics.net normally.
I'd be very grateful if you can provide me with a working/alternative link for the file
8188eu-20130830.tar.gz
as soon as you can, since my project is now depending on it :)

Many thanks to you for your efforts...
Try again. Should be available now.
Simplicity is a prerequisite for reliability. Edsger W. Dijkstra

Please post ALL technical questions on the forum. Please Do Not send private messages.

Return to “Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: HappySheep, lucasgsantos and 59 guests