Ralfk
Posts: 7
Joined: Tue May 15, 2012 8:23 pm

Only 128mb RAM ?

Wed May 16, 2012 2:32 pm

Hi there,

today I've recieved my raspberry-pi :-)
So I've put ARCH-linux(the image from 29-04-2012) on it, so far everthing is working fine, but it seems my device has only 128mb RAM or is there some configuration I have to change?(using the pi as a server I don't need my grafic-chip so there doesn't need to be any memory reserved for it)

Code: Select all

 cat /proc/meminfo 
MemTotal:         125004 kB
MemFree:           14116 kB
Buffers:            3112 kB
Cached:            83336 kB
SwapCached:            0 kB
Active:            47960 kB
Inactive:          51640 kB
Active(anon):      13340 kB
Inactive(anon):    16376 kB
Active(file):      34620 kB
Inactive(file):    35264 kB
Unevictable:           0 kB
Mlocked:               0 kB
SwapTotal:             0 kB
SwapFree:              0 kB
Dirty:               424 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:         13204 kB
Mapped:            23152 kB
Shmem:             16564 kB
Slab:               8404 kB
SReclaimable:       3556 kB
SUnreclaim:         4848 kB
KernelStack:         504 kB
PageTables:         1028 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:       62500 kB
Committed_AS:     169456 kB
VmallocTotal:     253952 kB
VmallocUsed:        3704 kB
VmallocChunk:     246316 kB
I don't know if that helps to identify the chip which is on?

Code: Select all

 cat /proc/cpuinfo 
Processor	: ARMv6-compatible processor rev 7 (v6l)
BogoMIPS	: 697.95
Features	: swp half thumb fastmult vfp edsp java tls 
CPU implementer	: 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant	: 0x0
CPU part	: 0xb76
CPU revision	: 7

Hardware	: BCM2708
Revision	: 0002
Serial		: 00000000f377fdf5
I would be glad if somebody can point me in the right direction.

Edit: Why does any post from me need to be aproved by a moderator?

Thx,
Ralf

User avatar
frying_fish
Posts: 80
Joined: Mon Jan 23, 2012 3:26 pm

Re: Only 128mb RAM ?

Wed May 16, 2012 2:56 pm

Hi Ralf,

If you look at the following link: http://elinux.org/RPi_Advanced_Setup then you will find all the information you need.

In short, to change the split of the RAM between CPU/GPU you need to choose an appropriate start.elf

The options that are available are listed in the section "setting up the boot partition".

Ralfk
Posts: 7
Joined: Tue May 15, 2012 8:23 pm

Re: Only 128mb RAM ?

Wed May 16, 2012 3:02 pm

thank you very much, that I could have found myself :oops:

jamesh
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 23071
Joined: Sat Jul 30, 2011 7:41 pm

Re: Only 128mb RAM ?

Wed May 16, 2012 3:11 pm

Ralfk wrote:Hi there,
Edit: Why does any post from me need to be aproved by a moderator?
Thx,
Ralf
Because new posters are vetted to make sure they are not spamming or general troublemakers. Once you have been passed you can post without moderation.
Principal Software Engineer at Raspberry Pi (Trading) Ltd.
Contrary to popular belief, humorous signatures are allowed. Here's an example...
"My grief counseller just died, luckily, he was so good, I didn't care."

Return to “Troubleshooting”