Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Not work USB (solved)

Mon May 13, 2013 10:20 am

I got Raspberry Pi in mid-April. Today stopped working USB-port and LAN port. What can I do?

User avatar
mahjongg
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 13684
Joined: Sun Mar 11, 2012 12:19 am
Location: South Holland, The Netherlands

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 11:45 am

Probably a defective 25MHz crystal. Best to send it back under gurantee.

Some people managed to fix it by resoldering the crystal. I suppose you could try that.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:00 pm

Thanks for the reply.
Send back the warranty is unlikely to happen, since I'm from Russia. And where the board is located 25 MHz crystal? Where can I find it replacement?

Here's a picture download Raspberry Pi:
Image
Last edited by Sergey11 on Mon May 13, 2013 12:10 pm, edited 1 time in total.

MaxK1
Posts: 1043
Joined: Sun Aug 26, 2012 11:34 pm

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:08 pm

Underside of the board, marked X1.
You are in a maze of twisty little passages, all alike.
When General Failure and Major Disaster get together, Private Parts usually suffers.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:23 pm

I apologize for the picture quality. And I think that's it.
Image

Where can I buy a replacement of this crystal?

MaxK1
Posts: 1043
Joined: Sun Aug 26, 2012 11:34 pm

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:30 pm

You might not need a replacement - re-flowing the solder _sometimes_ does the trick. I don't know where you can get a replacement, though.
You are in a maze of twisty little passages, all alike.
When General Failure and Major Disaster get together, Private Parts usually suffers.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:39 pm

Thanks for the reply.

jamesh
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 28358
Joined: Sat Jul 30, 2011 7:41 pm

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:41 pm

Sergey11 wrote:I got Raspberry Pi in mid-April. Today stopped working USB-port and LAN port. What can I do?
Have you tried reimaging the SD card in case its somehow corrupted?
Principal Software Engineer at Raspberry Pi (Trading) Ltd.
Contrary to popular belief, humorous signatures are allowed.
I've been saying "Mucho" to my Spanish friend a lot more lately. It means a lot to him.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 12:55 pm

Booting the system is normal, do not work after loading USB and LAN.
Tried to change the image loaded on raspbmc, but due to malfunction USB to configure the system could not.

The SD card is Kingston 8GB, 10 class.

User avatar
mahjongg
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 13684
Joined: Sun Mar 11, 2012 12:19 am
Location: South Holland, The Netherlands

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 5:39 pm

Sergey11 wrote:I apologize for the picture quality. And I think that's it.
Image

Where can I buy a replacement of this crystal?
Yes, that's the crystal, I don't know just now which crystal is the exact replacement I don't have the schematics here, and I have to at least look at the schematics to look up which pins are used, and also have to measure the package to see what the size is. Most crystals like this are 5 x 7mm, but this one seems to be smaller 3x4mm perhaps?
It will be hard to source one myself in Russia, but perhaps you can buy one from farnell if I can tell you which one is suitable, or you can then find a suitable replacement. In principle almost all 50MHz crystals should work. Start with simply adding more solder to the four pins of the existing crystal, and see if that helps.

User avatar
mahjongg
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 13684
Joined: Sun Mar 11, 2012 12:19 am
Location: South Holland, The Netherlands

Re: Not work USB

Mon May 13, 2013 10:14 pm

it is indeed a 5 x 7 mm crystal (25 MHz, not 50 as I said before). the crystal is connected to pins 1 and 3. While pins 2 and 4 are connected to GND (for shielding).

Another observation is that all four contacts are on the short (5mm) end, while many others have the contacts at the long (7mm) end, or on the edges.

Farnell has just one crystal that conforms to these specifications, and can be found here:
http://nl.farnell.com/euroquartz/25-000 ... dp/1640923

the data sheet http://www.farnell.com/datasheets/75371.pdf also confirms that the crystal is connected to pins 1 and 3, and pins 2 and 4 to the metal case (MQ type).

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 5:10 am

Thank you for your help.
The situation has improved somewhat, the keyboard and mouse working.

The following settings:
in /etc/network/interfaces

Code: Select all

auto lo eth0

iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
address 192.168.0.124
netmask 255.255.255.0

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
and in /etc/environment

Code: Select all

http_proxy="http://192.168.0.142:3128"
ftp_proxy="http://192.168.0.142:3128"
https_proxy="http://192.168.0.142:3128"
rsync_proxy="http://192.168.0.142:3128"
also /etc/apt/apt.conf.d/01proxy

Code: Select all

Acquire::http::Proxy "http://192.168.0.142:3128";
eth0 settings are reset periodically, especially with heavy use of LAN port.


P.S. Sometimes, however, the keyboard and mouse stop working.

User avatar
rpdom
Posts: 18140
Joined: Sun May 06, 2012 5:17 am
Location: Chelmsford, Essex, UK

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 6:45 am

I'm surprised that no one has suggested checking for power issues, what with intermittent functioning USB devices.

As things seem to have gone from not working at all to partly working, that might be the polyfuse resetting after a partial overload.

Can you do the usual checks of the voltage between the two test points (TP1 and TP2)?

MaxK1
Posts: 1043
Joined: Sun Aug 26, 2012 11:34 pm

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 7:37 am

When both USB _and_ ethernet abruptly stop working (as in Sergey11's case), my tendency is to suspect something around X1 first.
You are in a maze of twisty little passages, all alike.
When General Failure and Major Disaster get together, Private Parts usually suffers.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 7:50 am

Can you do the usual checks of the voltage between the two test points (TP1 and TP2)?
Where is TP1 and TP2?

I measured the voltage between GPIO 2 and GPIO 6. Got a 3.9 Volt

MaxK1
Posts: 1043
Joined: Sun Aug 26, 2012 11:34 pm

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 8:34 am

TP1 is near the microusb power connector, TP2 is near the RCA video connector. You should be seeing something close to 5V. +/- 0.25V)
You are in a maze of twisty little passages, all alike.
When General Failure and Major Disaster get together, Private Parts usually suffers.

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:05 am

Thank you for your help.
Measurement was 3.9 volts.

Maxion
Posts: 138
Joined: Mon Dec 03, 2012 2:22 pm

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:08 am

That's way too low. Should be 5.0V +/- 0.25V.

What's the voltage of of your power supply directly? What's the resistance over the polyfuse?

http://elinux.org/RPi_Hardware#How_Can_ ... dequate.3F

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:25 am

The power adapter is 10W USB Power Adapter such as this http://www.sulit.com.ph/index.php/view+ ... 4+IPHONE+5

My power supply directly is 239 volts.
Last edited by Sergey11 on Tue May 14, 2013 9:28 am, edited 1 time in total.

Maxion
Posts: 138
Joined: Mon Dec 03, 2012 2:22 pm

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:27 am

Sergey11 wrote:The power adapter is 10W USB Power Adapter such as this http://www.sulit.com.ph/index.php/view+ ... 4+IPHONE+5
It doesn't really matter what the adapter is, what matters is it's output. If you've bought a knock-off apple adapter it's almost certain that it won't provide 0.5A @5V

http://www.righto.com/2012/10/a-dozen-u ... le-is.html

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:30 am

horror

MaxK1
Posts: 1043
Joined: Sun Aug 26, 2012 11:34 pm

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:45 am

"5V @1A" from some of those chargers should be interpreted as "5V or 1A - just not at the same time..." ;-)
You are in a maze of twisty little passages, all alike.
When General Failure and Major Disaster get together, Private Parts usually suffers.

remsnet
Posts: 151
Joined: Wed Dec 19, 2012 7:32 pm
Location: Planet Gaia
Contact: Website Yahoo Messenger

Re: Not work USB

Tue May 14, 2013 9:51 am

MaxK1 wrote:"5V @1A" from some of those chargers should be interpreted as "5V or 1A - just not at the same time..." ;-)

Buy an 2.5 A that deliver precise 5V regulated .

The CHEAPEST PSU are the WRONGEST PSU for the RPI - if you want an stable RPI


see http://elinux.org/RPi_Hardware

Sergey11
Posts: 11
Joined: Mon May 13, 2013 10:17 am

Re: Not work USB

Wed May 15, 2013 4:13 am

Fault lay not in the power supply. The problem was solved by replacing USB-microUSB cable.

Thanks everybody for the help.

Return to “Troubleshooting”