aristocrates
Posts: 5
Joined: Sun Apr 14, 2013 2:31 am

RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 4:26 am

Hello,

I have a new model B raspberry pi running Raspbian “wheezy”. It works just fine with HDMI. When I attempted to use the analog video output with an old konka tv, the LEDs displayed normally but no image was displayed. I was able to connect to it through ssh and control it through the cli, so I believe it is booting perfectly fine.

I was able to connect the video output for an old play station 2 and that displayed, so I don't believe there is anything wrong with the tv. I also tried av input with the tv that it works with for HDMI and it said there was no signal. The cable was working with a dvd player before so I don't think it's a cable issue. One thing I did notice was that the old tv seemed to produce a lot of static charge when I first turned it on, so perhaps the analog output on the pi was fried but everything else was left working?

Is there anything I should do to troubleshoot this and/or verify whether or not the analog video is working?

kalehrl
Posts: 350
Joined: Tue Jul 24, 2012 10:49 am

Re: RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 6:52 am

Did you have HDMI cable connected to your rpi when you tried RCA video?
In that case it won't work.
Unplug HDMI and reboot.

aristocrates
Posts: 5
Joined: Sun Apr 14, 2013 2:31 am

Re: RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 6:55 am

Nothing was plugged into the HDMI port

obcd
Posts: 917
Joined: Sun Jul 29, 2012 9:06 pm

Re: RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 9:06 am

Have you checked the settings in the /boot/config.txt file?
The Elinux site has a lot of information about all the possible settings in that file.
You have settings that force the video output as hdmi. The composite won't work if those are set.

User avatar
DeeJay
Posts: 2027
Joined: Tue Jan 01, 2013 9:33 pm
Location: East Midlands, UK

Re: RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 11:22 am

What is the analogue TV display standard in your part of the world, and in particular on the TVs you are trying to use? Is this compatible with the setting of
sdtv_mode
in the /boot/config.txt file?
How To Ask Questions The Smart Way: http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
How to Report Bugs Effectively: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html

aristocrates
Posts: 5
Joined: Sun Apr 14, 2013 2:31 am

Re: RCA Video not working

Sun Apr 14, 2013 4:36 pm

Ok works now, I went into /boot/config.txt and found I had not re-commented hdmi_force_hotplug=1 so I commented it out and rca displays now.
Thank you everyone for your help.

DEATHSKULL37
Posts: 2
Joined: Sun Mar 23, 2014 3:26 am

Re: RCA Video not working

Sun Mar 23, 2014 3:40 pm

i am a bit confused, i too am having the same problem, and im new to this, where can i find the /boot/config.txt ?

User avatar
FTrevorGowen
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 4507
Joined: Mon Mar 04, 2013 6:12 pm
Location: Bristol, U.K.
Contact: Website

Re: RCA Video not working

Sun Mar 23, 2014 4:13 pm

DEATHSKULL37 wrote:i am a bit confused, i too am having the same problem, and im new to this, where can i find the /boot/config.txt ?
Are you using NOOBS rather than a raw image install (of Raspbian)? (config.txt resides in different places for each method)
Getting NOOBS to work with composite video is somewhat tricky since NOOBS gives HDMI "priority" unless specifically told not to:
http://www.cpmspectrepi.webspace.virgin ... ellow.html
Trev.
Still running Raspbian Jessie on some older Pi's (an A, B1, B2, B+, P2B, 3xP0, P0W) but Stretch on my P3B+, P3B, B+, A+ and a B2. See: https://www.cpmspectrepi.uk/raspberry_pi/raspiidx.htm

Return to “Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], BradChesney79, DestructiveBurn, loowaakaa, rpwoods, schneeple, wildfire and 57 guests