Page 1 of 1

No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Thu Aug 08, 2019 5:05 pm
by namasteybhaisab
Hi,

I have Raspberry Pi4 4Gb. I have etched latest raspbian buster. Powering on using this image doesn't show any output on my TV/Monitor.
I tried troubleshooting by removing all devices including memory card. The ACT light blinked repeatedly in pattern of fours. Apart from that when I power on the Pi with micro sd card plugged in, the ACT light blinks randomly.

Using the same card with RPi 3B boots fine and I get the display.

Can someone please help out in debugging this?

UPDATE:
I can successfully ssh. So we can rule out any boot issues.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Thu Aug 08, 2019 6:08 pm
by Peder
Have same problem when I startup with my Raspberry Pi 4.
My problem was that the raspberry Pi was startup with a high screen resolution, and my TV was to old to show this, so I only have black screen on this TV.
Then I try to connect to a new type of TV, and now it show a beautiful picture.

So check if your TV can show a high resolution on HDMI input.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Thu Aug 08, 2019 6:27 pm
by scotty101
Seems to be a common and yet not fixed problem.

There is a work around that has had some success. See https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 6#p1488488

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Thu Aug 08, 2019 6:43 pm
by HawaiianPi
Make sure you are using the HDMI-0 port on the Pi4 (closest to USB-C power jack), also check that you have the correct input selected on your TV/monitor, and the TV/monitor is turned on before you boot the Pi.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Thu Aug 08, 2019 7:14 pm
by namasteybhaisab
Peder wrote:
Thu Aug 08, 2019 6:08 pm
Have same problem when I startup with my Raspberry Pi 4.
My problem was that the raspberry Pi was startup with a high screen resolution, and my TV was to old to show this, so I only have black screen on this TV.
Then I try to connect to a new type of TV, and now it show a beautiful picture.

So check if your TV can show a high resolution on HDMI input.
I had my pi working. I was trying to set up raspiraw to capture raw images using C++. It used to work fine before. I think I updated raspbian and having this issue since then.
I am sure my TV supports this.

Also, I have tried using HDMI0 but with no results.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Thu Aug 08, 2019 7:18 pm
by namasteybhaisab
scotty101 wrote:
Thu Aug 08, 2019 6:27 pm
Seems to be a common and yet not fixed problem.

There is a work around that has had some success. See https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 6#p1488488
Didn't help :/

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Fri Aug 09, 2019 4:38 am
by aBUGSworstnightmare
What is your displays resolution and/or resolution you want to run your Pi with?
Post your config.txt.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Fri Aug 09, 2019 9:24 am
by lemonahmas
Think I met the same issue, my RPi4 can't achieve edid info from my portable monitor, ssh ON so I gave up.
Any suggestion is welcomed.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Fri Aug 09, 2019 9:58 am
by aBUGSworstnightmare
lemonahmas wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:24 am
Think I met the same issue, my RPi4 can't achieve edid info from my portable monitor, ssh ON so I gave up.
Any suggestion is welcomed.
As long as you don't provide details on your setup nobody will be able to help

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Sun Aug 11, 2019 7:15 pm
by lemonahmas
aBUGSworstnightmare wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:58 am
lemonahmas wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:24 am
Think I met the same issue, my RPi4 can't achieve edid info from my portable monitor, ssh ON so I gave up.
Any suggestion is welcomed.
As long as you don't provide details on your setup nobody will be able to help
edid: https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 8&t=246738

config.txt: tried every config.txt this forum provided, waste of time.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Sun Aug 11, 2019 9:13 pm
by jamesh
lemonahmas wrote:
Sun Aug 11, 2019 7:15 pm
aBUGSworstnightmare wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:58 am
lemonahmas wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:24 am
Think I met the same issue, my RPi4 can't achieve edid info from my portable monitor, ssh ON so I gave up.
Any suggestion is welcomed.
As long as you don't provide details on your setup nobody will be able to help
edid: https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 8&t=246738

config.txt: tried every config.txt this forum provided, waste of time.
In order to test in house, we would need the actual binary EDID, not the parsed version. You can attached or convert to base64 and cut and paste here.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Mon Aug 12, 2019 1:40 am
by kmax70
Hi,
I have a new Rpi4 and have connected 2 x 7" HDMI displays.

When I first booted up with both screens, it wouldn’t detect them after boot until I unplugged the HDMI cables and replugged them back in and then the GUI would display.

I then followed the instructions that came with the displays to install the 1024x600 driver and then it booted up ok, but only one display would be detected by the GUI.

I did notice however, that i have one python script that i can run that will run the Omxplayer and output video on a selected HDMI and this seems to work for both displays.

So my issue seems to be with the Raspian Buster GUI not detecting multiple displays after installing the display driver.

Any help would be appreciated.

Below is the config.txt file after the drivers were installed:

For more options and information see
http://www.raspberrypi.org/documentatio ... fig-txt.md
Some settings may impact device functionality. See link above for details
uncomment if you get no picture on HDMI for a default “safe” mode
#hdmi_safe=1

uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
and your display can output without overscan
#disable_overscan=1

uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16

uncomment to force a console size. By default it will be display’s size minus
overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720

uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
hdmi_force_hotplug=1

uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1

uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2

uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
no display
#config_hdmi_boost=4

uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2

#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
#arm_freq=800

Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
dtparam=spi=on
enable_uart=1

Uncomment this to enable the lirc-rpi module
#dtoverlay=lirc-rpi

Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README
Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
hdmi_group=2
hdmi_mode=1
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 1024 600 60 6 0 0 0
dtoverlay=ads7846,cs=1,penirq=25,penirq_pull=2,speed=50000,keep_vref_on=0,swapxy=0,pmax=255,xohms=150,xmin=200,xmax=3900,ymin=200,ymax=3900
hdmi_drive=2
hdmi_force_hotplug=1
#max_usb_current=1

Thanks
Keith

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Mon Aug 12, 2019 1:56 am
by nmstewart
try uncommenting this line

original
# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
# hdmi_safe=1

Modified
# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
hdmi_safe=1

it worked for my TV/Monitor

After this I could go into preferences displays and play around.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Mon Aug 12, 2019 9:47 pm
by kmax70
No luck with the hdmi_safe=1.

Re: No HDMI output on RPi 4

Posted: Wed Aug 14, 2019 1:56 pm
by lemonahmas
jamesh wrote:
Sun Aug 11, 2019 9:13 pm
lemonahmas wrote:
Sun Aug 11, 2019 7:15 pm
aBUGSworstnightmare wrote:
Fri Aug 09, 2019 9:58 am

As long as you don't provide details on your setup nobody will be able to help
edid: https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 8&t=246738

config.txt: tried every config.txt this forum provided, waste of time.
In order to test in house, we would need the actual binary EDID, not the parsed version. You can attached or convert to base64 and cut and paste here.
Hi. Glad that someone official finally noticed. The edid file has been forward as the attachment. I am afraid that the problem is the Pi4 simply cannot get edid info from the monitor as my Pi3B+ did. This edid file was collected on Pi3B+
Hopefully, this is helpful for solving this issue.

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Sun Jul 26, 2020 7:42 pm
by marciano
I had the same problem.
I bought a Canakit kit and the HDMI cable is faulty. I changed it by a Gopro 3 cable I have and the display is good now.
....
Well, after 15 minutes or so I got No Signal.
After reboot signal comes again

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Wed Aug 05, 2020 2:23 am
by Wizard451345
Having the same problem here. Rasp 4b 4gb purchased from canakit, arrived Today. Why dis not work. :((((((((

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Wed Aug 05, 2020 5:48 pm
by adlibirel
I have been working with Raspberry Pis for a few years now and was well acquainted with the 2 and 3 models prior to picking up my RPi4. I was particularly excited to set up a retro gaming console with this one as the hardware supports better play for N64 and Dreamcast. I never had any issues with my 3B+ regarding HDMI output but it has been a struggle with the 4 for some reason.

I tried every solution on every thread imaginable and grew incredibly frustrated with the process! Every config.txt alteration, new HDMI cables, different micro sd cards, hard reboots using the image from the Pi site, different micro-HDMI adapters, nothing was working. I was on the verge on giving up, but I put in one last ditch effort before I was going to give up and just go back to my 3B+.

When I used a 32gb micro SD to do a hard reboot (or whatever it's called) utilizing the image from the Pi site, I noticed that it had no problem with the HDMI connection. The green screen stayed on while the green light began rapidly flashing. I let it sit for a couple of minutes to see if it would eventually go out; it did not. This made me think that the size of the micro SD card I was using might be the issue (256 GB). I realized that with cards larger then 32gb, they have either a FAT or exFAT format automatically; however, this is incompatible with the Pi's boot up process. You have to make sure, with larger SD cards, that you format them FAT32. I, sadly, erased my card, reformatted it FAT32, reinstalled the operating system (the RetroPie image), and now I have no issues with HDMI connectivity!

I hope this helps someone. I was working on this tirelessly and tried every solution before I did this. Now there are no issues with my connectivity.

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Fri Oct 23, 2020 9:21 pm
by rakizi
I received 2 raspberry pi from canakit last week(ordered 2nd to make sure something wasn't wrong with first)

Neither can output anything at all to my Samsumg UN4N5200 tv(full hd, newer model) My laptop can display perfectly fine at full hd.

I have tried multiple cables(the 2 from canakit, plus a 3rd from Ugreen)

Laptop plugged in has picture, unplug laptop and plug in pi and have nothing, plug laptop back in and have signal. And that was after booting the pi up attached to a acer monitor successfully. Attaching pi to the tv and then back to the monitor to make sure it still had a signal. Have booted up with HDMI's connected to tv and never got a signal on the TV.

tvservice gets the correct info from the tv

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Sat Nov 14, 2020 3:15 pm
by calbacohen
I have this as well, but this seems isolated to Rasperian rather than the Pi. Ubuntu displays without any issues.

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Wed Dec 02, 2020 3:49 pm
by awe215
I had this problem, when I changed power supplies, it fixed the problem!

Try a different usb-c power supply (as a possible solution!)

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Mon Jan 18, 2021 1:16 am
by Fallon
I've been running into a similar issue. I have some of my pi's connected via a KVM at times. If it boots with no monitor attached or the KVM on a different port I can't ever get any video out of it. If I boot with the monitor connected or on the right KVM port it will work fine even if I later switch away. I assume it's something with it checking for supported display resolution or something from the monitor on boot.

It annoys me, but not enough to sort out properly. I've just been making sure I switch to the pi port on the KVM when booting and/or rebooting the pi.

Re: No HDMI output on RPi 4 (but it boots)

Posted: Mon Jan 18, 2021 3:24 am
by butchkemper
I purchased some micro HDMI to HDMI adapters for my Pi4B. With the Pi4B installed in a case, the monitor did not display anything because the micro HDMI plugs were not long enough to make proper contact with the connector on the PI4B board. The solution was to make the micro HDMI plugs on the adapter longer by using a sharp knife to trim some plastic molding from the micro HDMI plug. Did not take much trimming to make the plug long enough.

Butch