Page 1 of 1

Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Mon Jul 15, 2019 6:20 pm
by AshbirDhiman
I am using Raspberry Pi 3 b+ for 3 months. I connected the pi using laptop Ethernet SSH connection. Yesterday i connected raspberry pi camera to the raspberry pi and enabled the interface setting using .raspi/config setting. But suddenly the pi disconnected and not booting till now. I have installed the Raspbian OS using NOOBS on the SD card. I also changed the SD card but still the problem persist :cry: Please help!!!!

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Thu Jul 18, 2019 11:52 am
by AshbirDhiman
Please suggest something!!

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Thu Jul 18, 2019 11:55 am
by B.Goode
AshbirDhiman wrote:
Thu Jul 18, 2019 11:52 am
Please suggest something!!


Disconnect the camera and try again.

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Thu Jul 18, 2019 12:00 pm
by AshbirDhiman
B.Goode wrote:
Thu Jul 18, 2019 11:55 am
AshbirDhiman wrote:
Thu Jul 18, 2019 11:52 am
Please suggest something!!


Disconnect the camera and try again.
I tried this also but raspberry Pi is not booting
Only the red light is on and ACT led is not on for a single time. :/

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Thu Jul 18, 2019 1:12 pm
by B.Goode
There is a summary of all the knowledge accumulated from these forums during the past 7 years about difficulties getting an RPi to boot, see - STICKY: Is your Pi not booting? (The Boot Problems Sticky) - https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 28&t=58151

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Fri Jul 19, 2019 5:13 pm
by AshbirDhiman
B.Goode wrote:
Thu Jul 18, 2019 1:12 pm
There is a summary of all the knowledge accumulated from these forums during the past 7 years about difficulties getting an RPi to boot, see - STICKY: Is your Pi not booting? (The Boot Problems Sticky) - https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 28&t=58151
still not found ?
Could you tell what happened exactly or to my Pi?
or there is manufacturing default in Pi !.

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Fri Jul 19, 2019 10:20 pm
by alphanumeric
Are you sure you connected the camera to the CSI and not the DSI by mistake?
Do you own a multimeter / voltmeter you could use to measure the +5V and +3V on the GPIO pins?
Have you tried a different power supply and a different SD card?

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 4:55 pm
by AshbirDhiman
alphanumeric wrote:
Fri Jul 19, 2019 10:20 pm
Are you sure you connected the camera to the CSI and not the DSI by mistake?
Do you own a multimeter / voltmeter you could use to measure the +5V and +3V on the GPIO pins?
Have you tried a different power supply and a different SD card?
I tried a different power supply and 2 different SD and connected the camera to the CSI port near to the HDMI port though i have not measured +5 V or +3V on the GPIO pins

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 5:09 pm
by alphanumeric
With no SD card inserted, does the green act LED blink when you power up the Pi?

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 5:39 pm
by AshbirDhiman
alphanumeric wrote:
Sat Jul 20, 2019 5:09 pm
With no SD card inserted, does the green act LED blink when you power up the Pi?
No,The green ACT LED does not blink when no SD card inserted !!

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 6:31 pm
by rpdom
alphanumeric wrote:
Sat Jul 20, 2019 5:09 pm
With no SD card inserted, does the green act LED blink when you power up the Pi?
It shouldn't blink on a Pi 3B+. Only the Pi 4B (and possible later versions) do anything with the ACT LED without an SD card.

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 6:52 pm
by AshbirDhiman
rpdom wrote:
Sat Jul 20, 2019 6:31 pm
alphanumeric wrote:
Sat Jul 20, 2019 5:09 pm
With no SD card inserted, does the green act LED blink when you power up the Pi?
It shouldn't blink on a Pi 3B+. Only the Pi 4B (and possible later versions) do anything with the ACT LED without an SD card.
Then why Pi is not booting ? Please help !
It has been a 2 weeks now...I have not found a solution to this !
Please suggest if you can !!

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 7:02 pm
by pcmanbob
I think you need to test the 3.3V is still present on the gpio header as that is a known point of failure on the pi3B+ , the sudden failure of this is for no apparent reason has been reported on this forum.

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Sat Jul 20, 2019 7:20 pm
by alphanumeric
What he said, you need to check the voltages, especially the 3v. Best guess is you had an electrostatic discharge while connecting the camera and something got fried.

Re: Raspberry Pi 3b+ not booting after connected to Raspberry pi camera

Posted: Tue Jul 23, 2019 5:17 pm
by AshbirDhiman
alphanumeric wrote:
Sat Jul 20, 2019 7:20 pm
What he said, you need to check the voltages, especially the 3v. Best guess is you had an electrostatic discharge while connecting the camera and something got fried.
I will try that . Thanks alot for helping :)