danica_patrick
Posts: 4
Joined: Thu Nov 22, 2012 9:42 pm

Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Thu Nov 22, 2012 10:04 pm

Hi, not sure if this counts as a problem that needs troubleshooting...

I received my pi today and I have it connected to my TV by HDMI. I also have a 3.5mm cable running from the pi into my sound system and the correct input on the sound system selected, but the sound insists on playing through the TV speakers. Do I need to change a setting somewhere so that my pi knows to use the HDMI for video, but the audio jack for the audio?

Thanks in advance,
Matt

EDIT: Oh yes, incase it matters here I'm using the latest version of Raspbian Wheezy

User avatar
Paul Webster
Posts: 822
Joined: Sat Jul 30, 2011 4:49 am
Location: London, UK
Contact: Twitter

Re: Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Thu Nov 22, 2012 10:59 pm

Try
hdmi_drive=1
In your config.sys file on the FAT partition of your SD card.

drgeoff
Posts: 10776
Joined: Wed Jan 25, 2012 6:39 pm

Re: Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Thu Nov 22, 2012 11:56 pm

Mr Webster normally gives good advice but on this occasion I have serious doubts. I think http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... 22#p219222 will be more useful to the OP.
Quis custodiet ipsos custodes?

danica_patrick
Posts: 4
Joined: Thu Nov 22, 2012 9:42 pm

Re: Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Fri Nov 23, 2012 1:02 am

Many thanks - the command...

Code: Select all

sudo amixer cset numid=3 1
...did exactly what I wanted!

User avatar
Paul Webster
Posts: 822
Joined: Sat Jul 30, 2011 4:49 am
Location: London, UK
Contact: Twitter

Re: Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Fri Nov 23, 2012 7:33 am

Thanks for the correctness.

So does the sound get discarded if firmware is told that the HDMI-connected device is video only (hdmi_drive=1)?

dom
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Raspberry Pi Engineer & Forum Moderator
Posts: 5538
Joined: Wed Aug 17, 2011 7:41 pm
Location: Cambridge

Re: Audio from 3.5mm Jack while using HDMI?

Fri Nov 23, 2012 6:57 pm

Paul Webster wrote:So does the sound get discarded if firmware is told that the HDMI-connected device is video only (hdmi_drive=1)?
I believe it will default to analogue. If you select HDMI explicitly it will be discarded.

Return to “Troubleshooting”