Canedje
Posts: 265
Joined: Thu Mar 26, 2015 7:18 am

sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 8:37 pm

I upgraded an older Wheezy raspberry pi to jessie.
I succeeded except getting Samba running again.

after command :
sudo /etc/init.d/samba start
I get the error:

Code: Select all

[....] Starting nmbd (via systemctl): nmbd.serviceJob for nmbd.service failed. See 'systemctl status nmbd.service' and 'journalctl -xn' for details.
 failed!
after command: sudo systemctl status nmbd.service
I get:

Code: Select all

● nmbd.service - LSB: start Samba NetBIOS nameserver (nmbd)
   Loaded: loaded (/etc/init.d/nmbd)
   Active: failed (Result: exit-code) since za 2016-11-12 21:32:29 CET; 16s ago
  Process: 3867 ExecStart=/etc/init.d/nmbd start (code=exited, status=1/FAILURE)

nov 12 21:32:29 raspberrypi-1 nmbd[3867]: Starting NetBIOS name server: nmbd failed!
nov 12 21:32:29 raspberrypi-1 systemd[1]: nmbd.service: control process exited, code=exited status=1
nov 12 21:32:29 raspberrypi-1 systemd[1]: Failed to start LSB: start Samba NetBIOS nameserver (nmbd).
nov 12 21:32:29 raspberrypi-1 systemd[1]: Unit nmbd.service entered failed state.
after sudo journalctl -xn i get:

Code: Select all

-- Logs begin at za 2016-11-12 16:17:31 CET, end at za 2016-11-12 21:37:04 CET. --
nov 12 21:37:01 raspberrypi-1 CRON[4326]: (root) CMD (/usr/bin/python /home/ewh/WebDataNode.py >/dev/null 2>&1)
nov 12 21:37:01 raspberrypi-1 CRON[4329]: (root) CMD (/usr/bin/python /home/ewh/thermostaat.py >/dev/null 2>&1)
nov 12 21:37:02 raspberrypi-1 nmbd[4307]: Starting NetBIOS name server: nmbd failed!
nov 12 21:37:02 raspberrypi-1 systemd[1]: nmbd.service: control process exited, code=exited status=1
nov 12 21:37:02 raspberrypi-1 systemd[1]: Failed to start LSB: start Samba NetBIOS nameserver (nmbd).
-- Subject: Unit nmbd.service has failed
-- Defined-By: systemd
-- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
--
-- Unit nmbd.service has failed.
--
-- The result is failed.
nov 12 21:37:02 raspberrypi-1 systemd[1]: Unit nmbd.service entered failed state.
nov 12 21:37:02 raspberrypi-1 sudo[4290]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
nov 12 21:37:04 raspberrypi-1 CRON[4183]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
nov 12 21:37:04 raspberrypi-1 sudo[4370]: ewh : TTY=pts/0 ; PWD=/home/ewh ; USER=root ; COMMAND=/bin/journalctl -xn
nov 12 21:37:04 raspberrypi-1 sudo[4370]: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by ewh(uid=0)

How to start Samba again?

User avatar
DougieLawson
Posts: 40119
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 8:39 pm

Start by running sudo testparm
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

Canedje
Posts: 265
Joined: Thu Mar 26, 2015 7:18 am

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 8:53 pm

This gives:
sudo testparm
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
WARNING: Ignoring invalid value 'ewh' for parameter 'map to guest'
Error loading services.
after blocking this 2 rules

# security = user
# map to guest = ewh

and running sudo testparm again gives:

Code: Select all

Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Processing section "[homes]"
Unknown parameter encountered: "quest account"
Ignoring unknown parameter "quest account"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[public]"
Unknown parameter encountered: "quest ok"
Ignoring unknown parameter "quest ok"
Unknown parameter encountered: "quest account"
Ignoring unknown parameter "quest account"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE

Press enter to see a dump of your service definitions

# Global parameters
[global]
        netbios name = RASPBERRYPI01
        server string = RaspberryPi01 server
        obey pam restrictions = Yes
        pam password change = Yes
        passwd program = /usr/bin/passwd %u
        passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
        unix password sync = Yes
        syslog = 0
        log file = /var/log/samba/log.%m
        max log size = 1000
        dns proxy = No
        wins support = Yes
        usershare allow guests = Yes
        panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
        idmap config * : backend = tdb


[homes]
        comment = Home Directories
        valid users = %S
        read only = No
        create mask = 0775
        directory mask = 0775
        guest ok = Yes


[printers]
        comment = All Printers
        path = /var/spool/samba
        create mask = 0700
        printable = Yes
        print ok = Yes
        browseable = No


[print$]
        comment = Printer Drivers
        path = /var/lib/samba/printers


[public]
        path = /
        admin users = everyone
        read only = No
        create mask = 0777
        directory mask = 0777

User avatar
DougieLawson
Posts: 40119
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 8:54 pm

guest (with a GEE) not quest (with a QUEUE).
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

Canedje
Posts: 265
Joined: Thu Mar 26, 2015 7:18 am

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 8:56 pm

it is guest with a GEE.
That is not oke?
I changed it in a q Quee

After deblocking these two lines an try to start Samba it starts

User avatar
DougieLawson
Posts: 40119
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 9:01 pm

Re-run testparm until it works without any errors. Then restart smbd, nmbd and winbind and they should work OK.
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

Canedje
Posts: 265
Joined: Thu Mar 26, 2015 7:18 am

Re: sambo not starting after upgrade to jessie

Sat Nov 12, 2016 9:53 pm

thanks again
It works

Return to “Troubleshooting”