Page 1 of 1

No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Thu Aug 16, 2012 6:03 pm
by anthemsley
Hi all. Received my raspberry pi a couple of weeks ago and all seemed to work well. Had raspmbc running for a bit with sound from HDMI output to Onkyo receiver and everything worked okay. Today I've put 2012-07-15-wheezy-raspbian OS on for the kids to play around with scratch and there is no sound being output at all either from HDMI or analogue jack. Any ideas? :?

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Thu Aug 16, 2012 6:55 pm
by anthemsley
Okay so this problem seems to be limited to scratch, the Python games give you the option to choose output so I chose 'Force HDMI' and we have sound! But still the issue with scratch which is the main program we want to use. Also, why does it run so painfully slow? Even hangs whilst maximising its window. Is it really a usable program on the Pi?

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Thu Aug 16, 2012 9:57 pm
by obcd
It's so painfully slow because the x desktop doesn't use hardware acceleration.
This puts a heavy load on the cpu when some windows need to be drawn.
We hope to have some hardware accelerated graphics some day, but it's not there yet.

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Thu Aug 16, 2012 10:23 pm
by anthemsley
Okay, thanks for that. Noticed that the CPU seems to be running at max a lot so that makes sense. Any idea as to why I'm not getting any sound in Scratch?

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Fri Aug 17, 2012 2:40 am
by fredjam
Well I don't know. Some programs try to autodetect where to output sound and
some don't. Open a terminal and try this, enter 'sudo amixer cset numid=3 N'
where N is a number and N can take the values 0=auto 1=analog 2=hdmi. You
can use this to force sound to a particular output.

So 'sudo amixer cset numid=3 2' should send all sounds to HDMI.
.

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Fri Aug 17, 2012 5:15 am
by jackokring
I'm not sure how exactly you'd do it, but reducing the screen resolution to 640*480 and making the TV expand the image would speed up things for some people. They could go back to very high resolution when the X driver acceleration issue is sorted.

Cheers Jacko

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Fri Aug 17, 2012 11:25 am
by anthemsley
Tried 'sudo amixer cset numid=3 2' but didn't help :(

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Sun Aug 19, 2012 4:38 pm
by ashcroft
I'm having the same problem. I've tested sound output to hdmi using the hello_audio.bin file and that works ok, but nothing from Scratch. Would appreciate an answer if anyone can help ?

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Sun Aug 19, 2012 5:07 pm
by dom
ashcroft wrote:I'm having the same problem. I've tested sound output to hdmi using the hello_audio.bin file and that works ok, but nothing from Scratch. Would appreciate an answer if anyone can help ?
Try here:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... =26&t=5903

Re: No sound over HDMI or analogue jack

Posted: Mon Sep 03, 2012 1:07 pm
by Chuckaluphagus
fredjam wrote:Well I don't know. Some programs try to autodetect where to output sound and
some don't. Open a terminal and try this, enter 'sudo amixer cset numid=3 N'
where N is a number and N can take the values 0=auto 1=analog 2=hdmi. You
can use this to force sound to a particular output.

So 'sudo amixer cset numid=3 2' should send all sounds to HDMI.
.
Thank you, this command solved the problem I was having with no sound in Scratch. Is there any way to set this to be the default so that it is set every time I power up or reboot the Pi?