Wolfiesden
Posts: 4
Joined: Sun Jun 28, 2015 5:31 pm

RPi 2 - No sound via HDMI

Sun Jun 28, 2015 5:52 pm

I have a RPi2 with a NOOBS dual boot OSMC/Raspian. HDMI out, nothing in the 1/8" jack.

Under OSMC I have audio out the HDMI just fine. All good there.

Under Raspian, nothing but silence. I have googled for hours and tried everything I can think of. I forced the audio in raspi-config to HDMI. I have scoured the net looking for solutions. Came up dry.

hdmi_drive=2 is present in config and is NOT commented out. Also snd_bcm2835 is present in the modules config as well. I have rebooted several times. Nothing seems to work.

Tried this:

Code: Select all

sudo apt-get install alsa-utils
sudo modprobe snd_bcm2835
sudo aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Reports alsa installed already. Still no sound.

Also tried this:

Code: Select all

speaker-test -c2 -t wav
No output.

Also tried:

Code: Select all

sudo amixer -c 0 cset numid=3 2
Nothing.

Tried MinecraftPi (under X) as well as Micropolis and Quake3. Nothing makes a peep under raspian but when I reboot and select OSMC/Kodi I get lots of sound. So I know its not a cable or defective Pi board. Gotta be a setting or something in raspian.

Any help greatly appreciated.

jpezz
Posts: 97
Joined: Fri Apr 26, 2013 6:14 pm
Location: North Carolina, U.S.

Re: RPi 2 - No sound via HDMI

Sun Jun 28, 2015 8:12 pm

First try it with sudo as it may be a permissions problem. If it works with sudo, is the user in both the audio and video groups? I found I had to add the user to both.

Also, use alsamixer to raise volume to maximum.

Also,
http://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting# ... MI_monitor

Wolfiesden
Posts: 4
Joined: Sun Jun 28, 2015 5:31 pm

Re: RPi 2 - No sound via HDMI

Mon Jun 29, 2015 6:01 am

I did every command with and without sudo before posting here.

I did try the mixer prior to starting this thread and it was 100%. But as an additional test I just took it down to 50%. Exited. Tried both sound tests (nothing). Loaded mixer and took it back to 100%. Tried both tests again. Still nuttin.

Any other suggestions to try?

Oh, that elinux url is one of the pages I hit via google before I posted here.

petoniano
Posts: 2
Joined: Sat Jul 23, 2016 10:20 am

Re: RPi 2 - No sound via HDMI

Sat Jul 23, 2016 10:37 am

I have the exact same problem. Did you solve it out?

I had my raspberry pi in my home TV with raspbian and osmc dual boot without any probmems, but now I come to my holiday house and brought my Pi to a different TV, this is a Samsung (my home's LG) and now the sound via HDMI only works in OSMC, not in raspbian.

The only thing I did, was changing the TV.

Anyone can help? thank you.

petoniano
Posts: 2
Joined: Sat Jul 23, 2016 10:20 am

Re: RPi 2 - No sound via HDMI

Sat Jul 23, 2016 3:51 pm

Just editing /boot/config.txt

Removing #, from the line:
#hdmi_drive=2


Then reboot
And that's it, easier than expected

Return to “Troubleshooting”