gcsx
Posts: 18
Joined: Tue Apr 29, 2014 10:00 pm

RPi (1) B 512 MB not booting anymore

Wed Jun 03, 2015 7:54 pm

Hello,

I have 512 MB Model B since 03/31/2014.
Today, it has stopped working : I can't make it boot.

The ACT LED is not blinking at all (it just stay dimmed), whatever I try (with SD, without SD, with another SD, ...).
I checked the SD card on my PC and in another Pi, it is working.

Is my Pi dead?

User avatar
Burngate
Posts: 6329
Joined: Thu Sep 29, 2011 4:34 pm
Location: Berkshire UK Tralfamadore
Contact: Website

Re: RPi (1) B 512 MB not booting anymore

Thu Jun 04, 2015 10:28 am

gcsx wrote:Is my Pi dead?
Possibly.

Or it could just be that the card isn't making good contact with the pins of the socket.
Have a look at the contacts - are any of them tarnished, or flattened?
Try pressing the card onto the contacts. A clothespeg might help.

gcsx
Posts: 18
Joined: Tue Apr 29, 2014 10:00 pm

Re: RPi (1) B 512 MB not booting anymore

Thu Jun 04, 2015 5:37 pm

Thanks for your advice.

I already tried to press on the SD while plugging the Pi, but following your advice, I tried again, a little stronger, and it worked!

I examined the SD and noticed a crack on the plastic casing, just where it fits the Pi's slot.
I'll fix that with a little point of glue :D

Hurray! My Pi is unscathed!

That said, I don't understand why the ACT LED was not blinking when I tried with a brand new empty SD?

User avatar
Burngate
Posts: 6329
Joined: Thu Sep 29, 2011 4:34 pm
Location: Berkshire UK Tralfamadore
Contact: Website

Re: RPi (1) B 512 MB not booting anymore

Fri Jun 05, 2015 7:59 am

When first powered up, a Pi hasn't any intelligence - all it knows is how to read one file from an SD card.
The first file it reads from the card then tells it how to read more files, and how to flash an LED.

a bit like a baby, that only knows how to suck and poop.

Return to “Troubleshooting”