User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Fresh raspbian on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:02 am

I'm having troubles with mocp
I can't change volume
Last edited by Onira on Tue May 19, 2015 1:13 pm, edited 1 time in total.
Cogito ergo sum

User avatar
DougieLawson
Posts: 34114
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:08 am

And what is the "Museum of Contemporary Photography" doing with your RPi? They should be stopped.
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

2012-18: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Z, ZW, 3Bs*3, 3B+

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:14 am

I ment moc - music on console :D
Cogito ergo sum

User avatar
DougieLawson
Posts: 34114
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:26 am

Have you tried the amixer command or the alsamixer command line GUI?
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

2012-18: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Z, ZW, 3Bs*3, 3B+

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:35 am

Code: Select all

$ amixer
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback -10239 - 400
  Mono: Playback -1982 [78%] [-19.82dB] [on]
$
I thought RPi has stereo :shock:
Cogito ergo sum

User avatar
DougieLawson
Posts: 34114
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:42 am

Code: Select all

[email protected] ~ # amixer cget numid=1
numid=1,iface=MIXER,name='PCM Playback Volume'
  ; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=-10239,max=400,step=0
  : values=-1475
  | dBscale-min=-102.39dB,step=0.01dB,mute=1
[email protected] ~ #
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

2012-18: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Z, ZW, 3Bs*3, 3B+

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 11:48 am

Code: Select all

$ amixer cget numid=1
numid=1,iface=MIXER,name='PCM Playback Volume'
  ; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=-10239,max=400,step=0
  : values=-1982
  | dBscale-min=-102.39dB,step=0.01dB,mute=1
$
Cogito ergo sum

User avatar
DougieLawson
Posts: 34114
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: Basingstoke, UK
Contact: Website

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 12:05 pm

Try increasing that value with a amixer cset command.
Microprocessor, Raspberry Pi & Arduino Hacker
Mainframe database troubleshooter
MQTT Evangelist
Twitter: @DougieLawson

2012-18: 1B*5, 2B*2, B+, A+, Z, ZW, 3Bs*3, 3B+

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh install on RPi2 mocp volume

Tue May 19, 2015 12:15 pm

I will try that
but I never had any issues with my previous RPi

Even if I can increase volume via amixer cset, mocp's shortucts do not work :?
Cogito ergo sum

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh raspbian on RPi2 mocp volume

Wed May 20, 2015 5:55 am

I have noticed that on my old RPi (B ver1) new SD card with latest raspbian doesn't work too :(
Cogito ergo sum

User avatar
Onira
Posts: 233
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:24 pm
Location: Poland

Re: Fresh raspbian on RPi2 mocp volume

Thu May 21, 2015 5:13 am

Switched to USB audio card and now I can change volume up and down :D
Cogito ergo sum

Return to “Troubleshooting”