henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Raspberry pi not showing in router page.

Tue Apr 28, 2015 3:08 am

Hello, I had been using my raspberry pi as a mumble server. I decided to install a webserver as well using this which uses apache and lighttpd. After that, my pi is no longer recognized under device names in my router. Additionally, the router forgets my port forwarding settings which essentially disable both servers.

What can cause this and what can I do to fix it? I'd prefer not to do a clean install.

Here is the tutorial I followed for the webserver. http://www.penguintutor.com/linux/light-webserver

User avatar
DougieLawson
Posts: 40202
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Tue Apr 28, 2015 8:43 am

Have you configured your RPi with a fixed IP address on your LAN?
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

cpc464
Posts: 238
Joined: Tue Jul 08, 2014 5:10 pm
Contact: Website

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Tue Apr 28, 2015 4:53 pm

You probably did this already but try restarting your router. My BT home hub is always forgetting devices.
Unix engineer since 1989

henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Wed Apr 29, 2015 3:41 pm

DougieLawson wrote:Have you configured your RPi with a fixed IP address on your LAN?
yes I did. While I could still connect to the pi at that fixed address, it still didn't show the name of the pi. Thanks

henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Wed Apr 29, 2015 3:41 pm

cpc464 wrote:You probably did this already but try restarting your router. My BT home hub is always forgetting devices.
yeah no luck there.

I ended up just reformatting the card. and just redoing the mumble server.
Thanks for the help though!

User avatar
DougieLawson
Posts: 40202
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Wed Apr 29, 2015 9:12 pm

You should connect a TV and a keyboard, pull the power, reboot and take a deep look at what happens on reboot.
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Thu Apr 30, 2015 3:52 am

Okay so it happened again even after the format. I think when I'm making the pi static ip; its messing something up. Perhaps this is a problem others have had?

User avatar
rpdom
Posts: 17722
Joined: Sun May 06, 2012 5:17 am
Location: Chelmsford, Essex, UK

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Thu Apr 30, 2015 7:11 am

Could you show how you are setting your Pi to a static IP? (Link to instructions used, if any. Contents of /etc/network/interfaces, etc)

henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Thu Apr 30, 2015 9:19 pm

This is the guide I followed. Perhaps I missed a step. I'll be trying to fix it after work today
http://www.modmypi.com/blog/tutorial-ho ... ip-address
Attachments
pi screen.png
pi screen.png (11.1 KiB) Viewed 6554 times

henadin
Posts: 7
Joined: Wed Dec 17, 2014 7:29 am
Location: United States

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Thu Apr 30, 2015 9:20 pm

rpdom wrote:Could you show how you are setting your Pi to a static IP? (Link to instructions used, if any. Contents of /etc/network/interfaces, etc)
sorry meant to reply to you.

Above should be a screenshot and the tutorial.

Thanks

User avatar
DougieLawson
Posts: 40202
Joined: Sun Jun 16, 2013 11:19 pm
Location: A small cave in deepest darkest Basingstoke, UK
Contact: Website Twitter

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Thu Apr 30, 2015 11:13 pm

You're missing an auto eth0 statement, so the eth0 won't come up active automatically.

Get rid of the network and broadcast lines, they aren't needed and cause trouble if you include them.
Criticising any questions is banned on this forum.

Any DMs sent on Twitter will be answered next month.
All fake doctors are on my foes list.

Note: Any requirement to use a crystal ball or mind reading will result in me ignoring your question.

Siamak
Posts: 70
Joined: Sat May 31, 2014 1:48 pm

Re: Raspberry pi not showing in router page.

Fri Oct 20, 2017 11:37 am

Hi All,

I have exactly the same issue, my ISP is Plusnet when I login to the Router the map of the Router shwos everything but my RasPi,

I am running a VPN Srever on it it worked for few days and now won't connect because it is not recognized by the Router.

Is there and issue with RasPi 3 and Static IP? I am running the same thing on my laptop usisng UBUNTU, and had no problems at all.

Any suggestions at all.

Cheers

Siamak

Return to “Troubleshooting”