maniana
Posts: 1
Joined: Tue Feb 25, 2020 8:32 am

Raspberry Pi 4B + DS18B20 00-800000000000

Tue Feb 25, 2020 8:47 am

Witam,

Na wstępnie dodam, że jestem nowy w dziedzinie sprzętu raspberry.
Posiadam Raspberry Pi4 model B z czujnikiem temperatury DS18B20 (sonda).
Za każdym razem po wywołaniu polecenia "ls /sys/bus/w1/devices" pojawia się numer 00-800000000000 w1_bus_master1 (czasami pojawia się kilka numerów np: 00-600000000000 00-a00000000000 00-e00000000000.
W sieci dużo jest informacji o tym błędzie lecz większość wynikała z błędnego podłączenia.

Już tyle razy przepinałem wszystko, że brakło mi już pomysłów.
Mam taśmę + ProtoPiPlusSide wpiętą w płytkę stykową 40 pinową.

Żółty kabel DATA wpięty do GPIO4
Czerwony kabel zasilający wpięty w 3.3V
Czarna wpięty w GND.
Rezystor 4,7 pomiędzy GPIO4 oraz 3.3V.

Przejście na gniazdach mierzone miernikiem, jest przejście oraz napięcie się zgadza.
Oczywiście na urządzeniu uruchomiłem 1-wire zgodnie z instrukcją.

Czy może ktoś w temacie wskazać gdzie szukać rozwiązania ?
Attachments
IMG_86327.jpg
Podłączenie
IMG_86327.jpg (253.18 KiB) Viewed 403 times

K4ktus
Posts: 20
Joined: Sun Jun 30, 2019 5:22 pm

Re: Raspberry Pi 4B + DS18B20 00-800000000000

Thu Mar 05, 2020 3:18 pm

Upewnij się że sonda faktycznie jest połączona z Maliną - połączenia na płytce stykowej czasem zawodzą, kabelkom do płytek też czasem zdarza się nie łączyć. Sprawdź wszystkie połączenia miernikiem, tylko najpierw odłącz sondę i Raspberry ;)
Using Pi as a full-time desktop PC since January 2019

Return to “Polski”