Go to advanced search

by KarlS
Fri Oct 06, 2017 6:12 pm
Forum: Automation, sensing and robotics
Topic: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi
Replies: 193
Views: 72002

Re: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi

As far as I know, the 868MHz version of the weather station uses FSK. A long time ago I worked on decoding the protocol and posted it on this forum. I also wrote a short demo ( https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?p=298700#p298700 ), but it might be out of date. You might also want to lo...
by KarlS
Fri Aug 14, 2015 6:47 pm
Forum: Camera board
Topic: memory leak?
Replies: 7
Views: 1313

Re: memory leak?

Sure, I can do that. However, now I have changed 3 possible sources for the error, and I'm still not sure what caused it (although I tend to agree with 6by9 and suspect the ram disk). This application runs unattended at my cabin and it can be weeks before I can check on it again ...
by KarlS
Fri Aug 14, 2015 3:25 pm
Forum: Camera board
Topic: memory leak?
Replies: 7
Views: 1313

Re: memory leak?

Thanks 6by9 and jbeale

I changed the script to delete everything in the ram disk (not just jpg's) and put a new sd card into the B+. Hopefully that solves the problem ...
by KarlS
Fri Aug 14, 2015 2:59 pm
Forum: Camera board
Topic: memory leak?
Replies: 7
Views: 1313

Re: memory leak?

I'm using a 20MB ram disk to store the pictures. The ram is cleared at the beginning of the script: #!/bin/bash picString=`date +"%H:%M on %d %B %Y"` sudo rm /mnt/ram/*.jpg #take photo sudo raspistill -n -st -sh 20 $1 -mm matrix -o /mnt/ram/photo.jpg #resize and annotate sudo convert /mnt/ram/photo....
by KarlS
Fri Aug 14, 2015 2:34 pm
Forum: Camera board
Topic: memory leak?
Replies: 7
Views: 1313

memory leak?

I'm using the camera board as a weather cam. A cronjob runs a script every 15 minutes to take a picture and upload it to WeatherUnderground . This job has been running for months without any problems. Two days ago I noticed that increasingly larger parts at the bottom of the pictures were "grayed ou...
by KarlS
Tue May 19, 2015 1:43 pm
Forum: Camera board
Topic: Fog: detect low contrast pictures
Replies: 0
Views: 384

Fog: detect low contrast pictures

I'm using the Raspberry camera module as a weather camera, taking a picture every 15 minutes. Quite often, we experience fog in the morning and the resulting pictures are not only low contrast, but also underexposed: http://friendsofbridgelake.org/images/pi/fog1s.jpg If I had a way of automatically ...
by KarlS
Thu Feb 19, 2015 9:18 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: NTP not updating
Replies: 4
Views: 2544

Re: NTP not updating

Thank you guys for your suggestions. Changing the default server list in /etc/ntp.conf to 'north-america.pool.ntp.org' did the trick. [email protected] ~ $ sudo ntpq -p remote refid st t when poll reach delay offset jitter ============================================================================== r...
by KarlS
Thu Feb 19, 2015 5:20 pm
Forum: Troubleshooting
Topic: NTP not updating
Replies: 4
Views: 2544

NTP not updating

I live in a rural area with bad internet coverage, so I access the net through a satellite ISP (Xplornet). We experience a lot of short power outages, and every time the Raspi reboots, the date/time is wrong. The satellite modem sits behind a UPS, so it is not affected by the outage. Once my three P...
by KarlS
Thu Jan 01, 2015 12:07 am
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

The current version of Picamera is 1.8
According to to the issues page on Github the problem will be solved in 1.9
by KarlS
Tue Nov 04, 2014 2:27 am
Forum: Camera board
Topic: Camera gets Colours wrong after update
Replies: 4
Views: 832

Re: Camera gets Colours wrong after update

Maybe the same effects as discussed in this thread: http://www.raspberrypi.org/forums/viewt ... 43&t=84416. With the newest firmware you could try to include "-st" in the raspistill arguments
by KarlS
Fri Oct 31, 2014 5:32 pm
Forum: Camera board
Topic: Picamera and EXIF tags
Replies: 4
Views: 2613

Re: Picamera and EXIF tags

Thanks jamesh and 6by9 ... and sorry for this rather long post. To understand a little bit more about EXIF tags, I downloaded the EXIF 2.2 definition at http://www.exiv2.org/Exif2-2.PDF. In short, each tag has an identifier, followed by the data type, a count and the value (if it is 4 bytes or less)...
by KarlS
Thu Oct 30, 2014 5:52 pm
Forum: Camera board
Topic: Picamera and EXIF tags
Replies: 4
Views: 2613

Picamera and EXIF tags

First of all let me say that I really appreciate the fantastic work done by Dave Hughes on this program. I modded one of my camera boards with a M12x0.5 lens mount bought on eBay. and a f/1.5 7mm tele lens. I want the EXIF tags to show this, so I tried to set these values in the program: import time...
by KarlS
Sat Sep 13, 2014 3:06 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

A few weeks have gone by since the last post in this thread, but - sadly - the problem didn’t go away. I’ve updated the system and firmware, but the images still show the red/magenta center and blue/cyan border. The pictures below were taken on a gray, foggy morning (with absolutely no blue sky!). T...
by KarlS
Wed Aug 27, 2014 2:49 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

Ahhh ... so there were some firmeware updates (that I was unaware of). Thanks to @DougieLawson and @AndrewS for pointing that out. Now let's hope that this really was the problem and that it can be resolved shortly.
by KarlS
Tue Aug 26, 2014 11:14 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

@ddahms: Nope, that's probably not the problem. I'm running Raspbian with all the updates, but never did a rpi firmware update. And, I first had the problem in Dec '13, way before the rpi-update you mentioned that introduced an error. As my cameras are sitting outside of my house (in the shade, work...
by KarlS
Mon Aug 25, 2014 11:57 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

@Gabriel: Any news on the IR filter? Anyway, I’m beginning to think it could be an “ageing” problem. I got my first camera module by end-August 2013 and it worked fine for a few months. In December it started to show the “red center”. I thought the module was broken so I ordered 2 new ones in Februa...
by KarlS
Wed Aug 13, 2014 3:30 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

Yes, this is a standard camera module, not a modified one.
by KarlS
Wed Aug 13, 2014 2:40 pm
Forum: Camera board
Topic: Red color in the middle of the camera
Replies: 55
Views: 14690

Re: Red color in the middle of the camera

I've got the same issue (on three different camera modules). I first noticed the red center early December 2013 and mentioned it in my post http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=43&t=63119&p=467517#p467517 . Unfortunately I have deleted the winter image, so here is a current one - of a d...
by KarlS
Wed Feb 05, 2014 4:37 pm
Forum: Camera board
Topic: It's cold!!
Replies: 5
Views: 1067

Re: It's cold!!

Yes to both. Those guys have been sitting out there for close to three hours now ... Brrrrr
by KarlS
Wed Feb 05, 2014 4:05 pm
Forum: Camera board
Topic: It's cold!!
Replies: 5
Views: 1067

It's cold!!

Using any device way out of it's specs is usually not a good idea. I have installed the Pi and the camera board in a small unheated "cigarbox" outside my house under the roof, so when the temperature hit -35°C this morning, I took this picture . It's a bit blurry, but the colors look fine. FYI: the ...
by KarlS
Wed Dec 11, 2013 7:15 pm
Forum: Camera board
Topic: Setting up a webcam
Replies: 0
Views: 745

Setting up a webcam

Hi: This is my first post in this forum, so if this problem has been dealt with before, I haven’t found it. I have set up the camera module to take bracketed photos raspistill -n -co 10 -ev -5 -o webcam1.jpg raspistill -n -co 10 -ev 0 -o webcam2.jpg raspistill -n -co 10 -ev 5 -o webcam3.jpg raspisti...
by KarlS
Mon Apr 08, 2013 12:41 pm
Forum: Automation, sensing and robotics
Topic: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi
Replies: 193
Views: 72002

Re: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi

Kevin's original blog post describes the somewhat strange way the temperature is coded. If the received values for the tree nibbles are all zero, the temperature is calculated as 0x0000 - 0x0190 = 0xfe70, which is -400 decimal. Devided by 10 gives -40°C. In other words: the lowest possible temperatu...
by KarlS
Thu Apr 04, 2013 1:15 am
Forum: Automation, sensing and robotics
Topic: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi
Replies: 193
Views: 72002

Re: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi

Hmmm, those of you who followed this thread may remember my frustrating struggle with bit errors / bit shifts. Today I changed my OS from Raspbian to Arch. Now, I am not a Linux expert, so I left the downloaded images untouched except installing MySQL (on Raspian) and Sqlite3 (on both). The first su...
by KarlS
Thu Mar 07, 2013 9:36 pm
Forum: Automation, sensing and robotics
Topic: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi
Replies: 193
Views: 72002

Re: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi

Did you remember to configure your own altitude correctly? Did you compare readings at exactly the same time of day? Yes to both questions. It's still off by (today) 1.5hPa. Maybe the difference between inside (20°C) and outside (-10°C) makes a difference. BTW looking into this, I found an error in...
by KarlS
Wed Mar 06, 2013 1:38 pm
Forum: Automation, sensing and robotics
Topic: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi
Replies: 193
Views: 72002

Re: Fine Offset WH1081 (Maplin N96GY) sensors working on Pi

Ahh right, that should have been obvious :oops: However, the reason why I'm asking is that my measurements are about 0.5 hPa off from those of a nearby (2km) professional weather station. And as Wikipedia (where would I be without it?) says: “Temperature and humidity also affect the atmospheric pres...

Go to advanced search