Go to advanced search

by jenscollin
Mon Jan 22, 2018 7:14 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Ok, I got the situation again, some new information found! Recap: The setup has 10K pull-up (Should be 4k7, I know), 5V power support. Same as image above. The 4 sensors have been working for a few weeks, a few misreads but nothing unusual. Using kernel module with dtoverlay. It got stuck, no data f...
by jenscollin
Sun Jan 21, 2018 4:05 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Just a brief follow-up from my end: The problematic setups that I have, and test on, are not reachable. Adding a 10K in parallell or replacing with a 4k7 or lower isn't possible. I've probably been very close to the limit of what is an acceptable rise time with my setups (still on the right side). W...
by jenscollin
Wed Jan 17, 2018 2:35 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Thanks for the follow-ups! I made some progress: On my pi3 with 10k pullup I could before not read with bitbang program but with kernel module. I changed the C-version of the scan program a little and it seems to work now. I changed the sleep 2us to 13us and 60us to 47us in both ReadBit() and ReadBy...
by jenscollin
Tue Jan 16, 2018 6:39 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

You are right, It's a pull-up of 10K, not a voltage divider. I did some serious research and moved to 10k from previous 4k7 but I can't for my life figure out why I did go up in size instead of down to a 2-3K. Must have been a brain-slip... I've attached the schematic that I'm using which I beleive ...
by jenscollin
Mon Jan 15, 2018 8:37 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

I'm using 5V on mine with the divider-resistor part to 3.3V. The values to the gpio is never above 3.3V. Any other obvious reason I shouldn't have done that? It was some time ago, but I remember putting som serious looking into it before applying. Are there any other factors I can change to get temp...
by jenscollin
Mon Jan 15, 2018 1:56 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

... The sensors are working now fine again. I think with turning of the dtoverlay we had an power reset of the sensors. Like described in my third setup earlier. So I am not sure if the BitBang is the solution. Did you powercycle the raspberry or the command reboot? This does the hole difference fo...
by jenscollin
Mon Jan 15, 2018 8:56 am
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Rick, does a reboot of the rpi help in your case?
If not, try disable the one-wire module overlay and try the BitBang-tool, it's a quick test.
Might lead us onto if we're having the same issue.

Jens
by jenscollin
Sun Jan 14, 2018 6:57 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

I just had one setup loose all the sensors again. The case looks like this: The directories from the Kernel module are random, mostly 00-000000080-type of dirs. contain garbage. Reboot to test, no difference. same directories. Disabled the kernel module, new reboot. No directories created (kernel mo...
by jenscollin
Sun Jan 14, 2018 6:03 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Could be related to the capacitance effect of the cable. How long is the cable? what type of cable? How many sensors. In a doubt you could try my user mode approach Connect your sensor the another free GPIO pin which is just I/O ( no SPI,I2c stuff) I have 4 sensors with 3m cable on each, all connec...
by jenscollin
Sun Jan 14, 2018 5:56 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

There was a post about the miss-reads you might not noticing you are having, it may be related (unfortunately cannot remember where in the forum, good chance it is still also on Github for the 1-wire/Pi) Quick question. Are you placing the 4k7 resistor at the Pi end or at the sensor end. I have the...
by jenscollin
Fri Jan 12, 2018 12:16 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

Even more annoying, I cant force that behavior. The last pi with that problem is now working fine for days now. Currently I am doing further tests on my third setup. If the sensors misbehave, I can turn of the GPIO Pin and power reset the sensors this way, without rebooting the pi. Actually this is...
by jenscollin
Thu Jan 11, 2018 5:08 pm
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

I think your setup is just fine Rick. Either modprobe or dtOverlay will work depending on kernel. The hacks out there are old. The issue we're discussing is that it works initially and after some time it does not anymore (or sends bad apples in form of zero-values). I've also seen that two sensors s...
by jenscollin
Mon Jan 08, 2018 11:29 am
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

I had 6 identical setups running since dec 20 and found now that I have one of the with the issue. No one-wire directories found. Soft-reboot didn't help (sudo reboot) and a harder reboot using a fork bomb and the watchdog didn't help either. any ideas howto debug the one-wire stack are *very* welco...
by jenscollin
Wed Dec 20, 2017 11:40 am
Forum: Troubleshooting
Topic: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!
Replies: 8
Views: 788

Re: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!

Just to follow up on my own message, one of them is on a LAN-network with nothing connected to USB.
by jenscollin
Wed Dec 20, 2017 11:39 am
Forum: Troubleshooting
Topic: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!
Replies: 8
Views: 788

Re: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!

Hi all! Not dead, just frustrated :) I followed up in this thread to awaken some same issues https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=44&t=25154&p=1248707#p1248707 On the places where I have loggers they are B+ or rpi3 with power hungry USB-modem-dongles. I've connected the power lines dir...
by jenscollin
Wed Dec 20, 2017 11:33 am
Forum: Interfacing (DSI, CSI, I2C, etc.)
Topic: 1-wire DS18B20 disappears
Replies: 43
Views: 4630

Re: 1-wire DS18B20 disappears

I have the same scenarios as you both describe. On two occations I've had the sensor-files disappear when one of the four sensors were above 60 degrees. It came back after 2 hours when the sensor got below 55 again. On another box, same setup, it just disappears and I get only a few ranom 00-8000000...
by jenscollin
Mon Jan 02, 2017 10:59 am
Forum: Troubleshooting
Topic: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!
Replies: 8
Views: 788

Re: All DS18B20 temp sensors disappear randomly -- Help!

Hello Piwai! Did you ever find a solution to this? I'm experiencing the exact same problem. I also think that many people have the same issue but it is masked (hidden) by the kernel 3.18-thing and device-tree on/off history. I've had sensors running in non-parasitic mode for months and suddenly they...

Go to advanced search