MPD filling kern.log with "delay: estimated 0, actual xxx"


7 posts
by Corvin » Tue Aug 21, 2012 10:52 am
Here is my setup:
- Raspbian with the newest firmware and all updates.
- USB SB1290 sound card - Creative Sound Blaster X-Fi Go! Pro connected directly to Raspi USB port.
- Stanberg mains powered 7 port USB hub
- TP-Link TL-WN821N wireless usb card connected to usb hub.
- ocassionally connected HP hx4700 PDA running Ubuntu Jaunty (USB hub)

I am running Raspi as router serving internet to my home network (from wireless to cable through router configured as switch)
I am also running MPD on Raspi, and this is what this post is about.

When I play music over the USB card, my logs (kern.log, debug, syslog) fills up with data below (just an example):

Code: Select all
root@RaspI:/var/log# tail kern.log -n 30
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.777548] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.785545] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.793552] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.801552] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.809552] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.817555] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.825558] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.833554] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.841559] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.849561] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.857556] delay: estimated 0, actual 178
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.865557] delay: estimated 0, actual 178
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.886563] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.894565] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.902565] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.910565] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.918570] delay: estimated 0, actual 178
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.926567] delay: estimated 0, actual 178
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.934574] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.942577] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.950582] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.958582] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.966580] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.974586] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.982585] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55017.990586] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55018.011581] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55018.019589] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55018.027579] delay: estimated 0, actual 177
Aug 21 11:33:39 RaspI kernel: [55018.035585] delay: estimated 0, actual 177


This only happen when I play music form MPD. IF more data is needed I can provide it, just ask...
Posts: 9
Joined: Thu Jul 12, 2012 10:04 pm
by Corvin » Tue Aug 21, 2012 11:06 am
Forgot to say, that this amount of logging really has a bad impact on Raspi resources. Have a look at the attached screenshot.
Attachments
htop.jpg
htop.jpg (63.04 KiB) Viewed 3570 times
Posts: 9
Joined: Thu Jul 12, 2012 10:04 pm
by fretti_jule » Wed Oct 31, 2012 9:40 pm
I have the same problem, when I playing music with mpd, the files /var/log/debug and /var/log/kern.log and /var/log/syslog grow up to 2GB and more.
Posts: 3
Joined: Wed Oct 31, 2012 9:34 pm
by fretti_jule » Fri Nov 02, 2012 10:01 am
I can suppress the messages by configure the rsyslog.conf, insert the line as first rule
Code: Select all
:msg,contains,"delay: estimated 0"  ~

That solves not the problem. It looks like a problem with the alsa-driver for external USB-sound-devices.
This problem seems to be solved in a higher kernel-version.
Posts: 3
Joined: Wed Oct 31, 2012 9:34 pm
by fretti_jule » Mon Nov 05, 2012 10:21 am
Inserting the line

Code: Select all
options snd-usb-audio nrpacks=1


in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf solves the problem for me.
Posts: 3
Joined: Wed Oct 31, 2012 9:34 pm
by wouterel » Sun Aug 18, 2013 7:40 pm
fretti_jule wrote:Inserting the line

Code: Select all
options snd-usb-audio nrpacks=1


in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf solves the problem for me.


Thanks a lot... that works for me too!
Posts: 52
Joined: Thu Feb 14, 2013 3:09 pm
by audetto » Wed Mar 05, 2014 5:52 pm
Kernel 3.13 removes nrpacks and I still get this issues.

https://github.com/raspberrypi/linux/co ... 282630e9b9
Posts: 6
Joined: Fri Feb 28, 2014 8:44 pm